Zilnic o masă caldă pentru 200 de persoane
Potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică Eurostat pentru anul 2015, rata sărăciei în țara noastră atingea pragul de 24,6%, limită depăşită doar de vecinii bulgari. În sumbra realitate românească, ajutorul pe care îl oferă Biserica, prin programele sale filantropice, celor mai defavorizate categorii sociale ale populației, le aduce acestora speranța și le păstrează prezente în viața comunitară și comunională a parohiilor. Cantina socială „Sfântul Nicolae și Sfântul Vasile cel Mare” a Parohiei „Nașterea Domnului” din Brăila este un exemplu în acest sens.
Slujirea filantropică în parohia amintită a început în anul 1999, cu oferirea în demisolul noii catedrale a orașului, cu hramul „Nașterea Domnului”, într-un spațiu special amenajat, a unei mese calde pe săptămână persoanelor cu probleme sociale. În 2008, a fost ridicat actualul centru social, care a fost finalizat în 2013. Cantina acestuia a fost amenajată și funcționează prin strădania și harnica implicare a părintelui paroh Costel Vatră și a părintelui consilier eparhial Horațiu Moldovan. Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a coordonat întreaga lucrare socială de aici, unde în prezent primesc o masă caldă în fiecare zi 150-200 de persoane. Cantina a funcționat la început numai prin contribuția credincioșilor, la care, din 2009, s-a adăugat și ajutorul oferit de arhiepiscopie prin programul social „Masa bucuriei”.
Ajutor pentru nevoiași
În această toamnă, am vizitat și noi centrul social al acestei parohii și am stat de vorbă cu câțiva beneficiari.
„Masa caldă gratuită oferită de cantina parohiei este bine-venită pentru oamenii nevoiași și necăjiți. Deși sunt calificat în mai multe meserii, nu mai am serviciu, din cauza problemelor de sănătate. Am în schimb un copil, pe care îl cresc singur. Părintele Vatră ne-a ajutat și cu bani ca să plătim o factură la lumină. Asta este realitatea. De noi, cei trecuți de 50 de ani, cu probleme de sănătate, nu mai are nimeni nevoie”, ne spune Costel Ciupercă.
Marcel Dan este de profesie subinginer mecanic. De ceva vreme nu mai are serviciu. Pe unde merge i se spune că este prea bătrân, deși nu este așa și poate „rupe fierul în mâini”, cum ne spune: „Această masă este o inițiativă formidabilă a Bisericii, acum, când oamenii trec prin mari momente de încercare. Am rămas fără serviciu. Chiar în această dimineață am mers la piața mare să caut de muncă la descărcatul legumelor. Mi s-a spus că am părul alb și că nu au nevoie de mine. Prin serviciul social al Bisericii, oamenii se apropie mai mult și de Dumnezeu”, ne spune domnia sa.
Doamna Camelia Rodica Slătan este translator de limbile franceză, engleză și italiană. „Sunt pensionată pe caz de boală și, evident, nu mă angajează nimeni. Masa de aici reprezintă mai mult decât un ajutor simplu. Este din abundență, bine-venită și, datorită ei, mergem înainte!”, ne spune aceasta.
Operă cu voluntari
„Cine a cunoscut cum e sărăcia cunoaște totul”, spunea reputatul istoric francez Jules Michelet, și avea mare dreptate. Căci oamenii pe care noi i-am întâlnit la Brăila, deși atinși de neputința lipsurilor materiale, întăresc prin suferințele lor comunitatea, o solidarizează și o fac mai conștientă de nevoia jertfei pentru aproapele. Căci, în sărăcie, prin jertfa aproapelui pentru tine, te descoperi și tu, la rându-ți, parte în tot. Adică deopotrivă cu ei în comunitate și în comuniunea în Hristos.
„Unii dintre enoriașii noștri, care nu au locuințe, iau masa aici. Cei mai mulți însă duc mâncarea acasă, bucurându-se de ea cu întreaga familie. Sunt oameni cu probleme sociale majore. Unii în vârstă și bolnavi, alții rămași fără locuri de muncă, scoși din căminele sociale de stat, dar și copii ai străzii. Avem o bună colaborare cu Primăria municipiului, care în momentul în care îi identifică îi îndreaptă către noi. Și lucrul acesta ne bucură, pentru că astfel răspundem nevoilor unui număr cât mai mare de persoane nevoiașe. Coordonatorul acestei slujiri sociale este părintele consilier eparhial Horațiu Moldovan. De doi ani însă avem și un administrator, părintele diacon Costel Toma, care îi îndrumă pe cei doi bucătari și pe cei 15 voluntari implicați în lucrarea filantropică a parohiei. Trebuie să spunem că printre voluntari se află și beneficiari ai serviciilor noastre. Pentru masa pe care o primesc și pentru celelalte ajutoare, sunt și bucuroși, și conștienți că nu este vorba doar de pomană, ci și de rezultatul ostenelilor lor. Și noi dorim să dezvoltăm o asemenea mentalitate. Acest mic ajutor pe care îl oferim îi ține vii și cu speranță. Și lucrul acesta contează foarte mult”, ne-a mărturisit părintele paroh Costel Vatră.
Sfinția sa ne-a vorbit apoi și despre mai noua „Grădiniță de duminică”, o inițiativă pe care Înaltpreasfințitul Părinte Casian o numește „Liturghia îngerească”, deoarece serviciul este destinat copiilor mici care vin cu părinții la biserică. Într-un spațiu special amenajat, ei rămân pe durata slujbei în grija unor educatori voluntari, cu care desfășoară activități de desen, pictură, jocuri etc. Biserica le oferă acestor copii, după ce se împărtășesc, duminică de duminică, o gustare. „Este un mod de a se cunoaște între ei, de a socializa, de a deveni fii apropiați ai Bisericii. Cu trecerea anilor, nădăjduim că ei vor fi viitorii credincioși ai parohiei”, ne mai spune părintele Vatră. Dar spațiul grădiniței este folosit și pentru derularea programului „Hristos împărtășit copiilor”, mai este destinat și grupului de șahiști, în care activează 20 de copii coordonați de un profesor voluntar, învățării limbilor străine, lecțiilor de matematică și limba română, oferite gratuit tot de profesori voluntari. Și tot în centrul social, într-un răstimp nu prea îndelungat, se va deschide și un centru medical, deservit de medici voluntari.