Ziua Armatei Române, sărbătorită la Girov

Data: 30 Octombrie 2013
Ziua Armatei Române a fost celebrată vineri, 25 octombrie 2013, şi la Şcoala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa“ din Girov. Evenimentul a fost organizat de unitatea de învăţământ amintită şi de subfiliala „General Nicolae Dăscălescu“ - Girov a Asociaţiei Naţionale „Cultul eroilor“.
 
Activitatea a cuprins o vizionare de film tematic, prezentări ale organizatorilor şi un Trisaghion pentru generalii Nicolae Dăscălescu şi Vasile Mitrea, cât şi pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români jertfiţi pe toate câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori pentru credinţa străbună, Biserică şi neam. Au participat la această acţiune elevii din ciclul gimnazial, unii dintre ei prezentând scurte referate despre importanţa zilei de 25 octombrie, într-o atmosferă deosebită creată de cântece patriotice şi religioase.
 
„Înainte de a vorbi de armată trebuie să spunem că suntem creştini. Români, deci creştini. Arma purtată pe braţe şi credinţa din inimi au apărat ţara noastră. Mărturii ne stau monumentele, mormintele şi cimitirele eroilor care au luptat pentru libertatea pe care noi o trăim. Şi noi avem datoria de a arăta lumii întregi că suntem români, că avem credinţă, că ne cunoaştem trecutul. Fără trecut nu suntem decât indivizi fără ţară, fără identitate, fără apartenenţă. Am moştenit tradiţii pe care le vom preda generaţiilor viitoare, tradiţii care obligă comemorarea celor care au clădit şi apărat acest neam“, a declarat Vasile Ciubotaru, profesor la disciplina istorie în şcoala giroveană.
 
„Noi avem datoria de a nu lăsa să moară identitatea credinţei ortodoxe“
 
Au ţinut scurte cuvântări şi domnul bibliotecar Constantin Olariu, domnul profesor Cezar Ventaniuc şi părintele Ştefan Zaharia, preşedintele subfilialei „General Nicolae Dăscălescu“ Girov a Asociaţiei Naţionale „Cultul eroilor“ şi partener educaţional al Şcolii Gimnaziale „Prof. Gheorghe Dumitreasa“, care a subliniat importanţa credinţei şi a jertfei pentru neam: „Sabia îl reprezintă pe om, dar nu complet, ci puterea omului în sine. Omul, când stă în rugăciune cu braţele ridicate, Îl reprezintă pe Hristos care Se roagă şi Se jertfeşte pentru lume, deci se manifestă ca o sabie a sufletului care biruie păcatul. Faptul că generalii plecau cu armata la luptă în numele lui Hristos, încrucişând sabia cu puşca, ne relevă nu nebunie şi sete de cuceriri, ci disperarea de a nu-şi părăsi propria ţară sau de a deveni robi în propria ţară şi de a nu renunţa la credinţă. Istoria este plină de sfinţi mucenici pentru patrie şi credinţă: Sfântul Dimitrie, Sfântul Gheorghe, Binecredinciosul Voievod Brâncoveanu, alături de fiii săi şi de sfetnic, iar sufletele celor care au plecat pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării străjuiau o credinţă foarte puternică şi erau sprijin pentru crucea libertăţii, şi nu pentru o cruce a mândriei, pe care unii o purtăm din făţărnicie şi din necunoaşterea şi netrăirea sentimentului de patriot, de jertfitor al propriei vieţi pentru toţi ceilalţi. Pământul nostru este doldora de trupurile ostaşilor care au murit pentru apărarea acestei ţări. Ce trebuie să recâştigăm noi, ca români, pentru a le cinsti amintirea? Nu arma, ci demnitatea. Armata apără fiindcă acesta îi este rostul. Noi avem datoria de a nu lăsa să moară în noi demnitatea de a fi români şi identitatea credinţei ortodoxe, trebuie să punem armata în suflete, nu în manifestări de stradă, ci în posibilitatea şi expresia unei realităţi care ne cere să fim corecţi, curaţi şi aproape de ceea ce înseamnă România şi românismul, fiindcă România înseamnă creştinătate, iar românismul, unitate de credinţă. În noi trăieşte România, în noi sălăşluieşte respectul pentru strămoşii care se odihnesc pretutindeni, înălţând pe lângă mausolee, precum cele de la Mărăşeşti şi Mănăstirea Războieni, şi altare de rugăciune în conştiinţa noastră“.
 
Evenimentul s-a încheiat cu intonarea unor cântece patriotice şi depunerea unei corone de flori la monumentul eroilor din curtea comună a şcolii şi primăriei, din partea părintelui Ştefan Zaharia, a domnului profesor Vasile Ciubotaru şi a doamnei director Florentina Georgeta Molcăluţ, reprezentanţi ai subfilialei „General Nicolae Dăscălescu“ Girov a Asociaţiei Naţionale „Cultul eroilor“. (Ş.Z.)