Ziua Armatei sărbătorită la Timişoara şi Caransebeş

Data: 27 Octombrie 2013
Vineri, 25 octombrie, la Monumentul Ostaşului Român din Parcul Central al Timişoarei au avut loc o serie de manifestări culturale şi religioase, precum şi defilări ale Brigăzii 18 Infanterie „Banat“ şi depuneri de coroane, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei Române. De asemenea, şi la Caransebeş, în Parcul Dragalina din Centrul Civic al oraşului Caransebeş, a fost sărbătorită Ziua Armatei Române. La manifestare au fost prezenţi Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, autorităţi centrale, judeţene şi locale, cadre militare active şi în rezervă.
 
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană, condus de pr. militar Radu Bogdan, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc. La eveniment au participat autorităţi judeţene şi locale, veterani de război, cadre militare, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor politice şi apolitice din judeţul Timiş. La finalul ceremoniei s-au depus coroanele de flori din partea mai multor instituţii şi organizaţii, inclusiv din partea Mitropoliei Banatului, ceremonia încheindu-se prin defilarea gărzii de onoare în acordurile fanfarei Brigăzii 18 Infanterie „Banat“. 
 
La Caransebeş, în deschiderea manifestării, s-a săvârşit slujba de Te Deum, oficiată de protosinghelul Casian Ruşeţ, secretarul Episcopiei Caransebeşului, împreună cu slujitori din municipiul Caransebeş.
 
În cuvântul adresat celor prezenţi, părintele secretar amintea: „Mesajul nostru, al Bisericii Ortodoxe naţionale, este că întotdeauna legătura între Armata ţării şi Biserica naţională a fost fundamentală şi profundă. Spiritualitatea românească a făcut ca valorile pentru care au luptat ostaşii români să devină perene şi netrecătoare. De aceea, în imnul nostru naţional există un vers care spune foarte frumos: «preoţi cu crucea-n frunte căci oastea e creştină». Oastea poporului român întotdeauna a fost creştină, ea a luptat pentru libertate, pentru unitate şi pentru responsabilitatea poporului român. Niciodată nu este suficientă libertatea pe care am dobândit-o, dacă ea nu transformă şi responsabilitatea noastră într-o valoare morală şi naţională“.
 
Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, prezent la eveniment, a subliniat: „Încercăm în faţa generalului erou al municipiului Caransebeş să aducem un omagiu înaintaşilor noştri şi în acelaşi timp să apreciem, să gratulăm şi să felicităm militarii, care sunt contemporani cu noi, în această misiune nobilă de a apăra România, de a fi de strajă la independenţa, suveranitatea şi integritatea ei. Astăzi sărbătorim Armata Română, iar Armata Română este formată din oameni, bărbaţi şi femei care îmbracă haina militară. Toţi sunt într-o formă sau alta în slujba poporului român şi sunt împreună pilonul şi fundamentul Statului român“.
 
Manifestarea a continuat prin depunerea de coroane la statuia generalului Ioan Dragalina şi s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. La manifestare a participat un public numeros, care a dorit să fie alături de Armata Română la ceas aniversar.
 
În fiecare an, la 25 octombrie, în baza Decretului nr. 381 din 1 octombrie 1959, se sărbătoreşte Ziua Armatei Române. La această dată se aniversează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia horthystă, din 25 octombrie 1944. (Valentin Birău, Darius Herea, Pavel Canea)