Ziua Colegiului Național „Sfântul Sava” din București
Colegiul Național „Sfântul Sava” din București și-a cinstit ieri ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit. A fost o zi de bucurie, în care, pe lângă activitățile dedicate Anului Centenar, elevii, profesorii și absolvenții colegiului au sărbătorit și 200 de ani de la întemeierea învățământului în limba română de către Gheorghe Lazăr. Tematica centrală a evenimentelor desfășurate în acest an a gravitat în jurul împlinirii unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri, evidențiindu-se, astfel, moștenirea savistă de la trainicele rădăcini ale istoriei, ce se confundă adesea cu istoria națională, și până la regele Mihai I, fost elev al colegiului. Serbarea din sala de festivități a liceului și-a propus să reediteze momentele importante de la 1918.
În deschiderea festivităților, directoarea colegiului, prof. Elena Crocnan, a evidențiat importanța tradiției liceului. „Aș compara tradiția savistă cu un arbore secular, care se înalță falnic în grădina națiunii noastre, școala noastră având o tradiție de peste 300 de ani. Astăzi este o zi în care acest arbore și-a întărit rădăcinile prin spectacolul pe care l-am vizionat în sala de festivități”, a spus directorul.
Programul zilei a debutat cu slujba de Te Deum, oficiată de un sobor din care au făcute parte pr. Gheorghe Dogaru, inspector general la disciplina Religie pe municipiul București, pr. prof. dr. Ionuț Moldoveanu, de la Facultatea „Justinian Patriarhul”, și pr. Dan Toader. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Capitală. La finalul slujbei, pr. Ionuț Moldoveanu le-a împărtășit elevilor câteva gânduri despre liceul în care învață. „Anii de liceu au reprezentat una dintre cele mai frumoase perioade. Învățați în liceul cu cea mai veche tradiție din țară. A fost ctitorit în anul 1694 de către un mare domnitor, Șerban Cantacuzino, căruia i se datorează și prima Biblie în limba română, atunci când limba română era deja constituită și care a început să sădească la Sfântul Sava ceva ce avea să devină mai târziu Universitatea. Așadar, sunteți aici într-un pui de universitate, într-un copil al universității. Sfântul Sava este o academie de înaltă ținută, egală cu cele de la Constantinopol sau din alte părți ale Europei”, a spus părintele profesor.