Ziua Culturală a Românilor din Ungaria

Un articol de: Ziarul Lumina - 10 Octombrie 2016

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, la Centrul Cultural al Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria, s-a desfășurat a 23-a ediție a Zilei Culturale a Românilor din Ungaria, dedicată în special tradiţiilor populare românești, dar și altor activități cu caracter cultural, susținute de artiști şi elevi, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. La eveniment au fost prezenţi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, oameni de cultură şi oficialități.

Gazdele manifestării culturale dedicate românilor din Ungaria, la Gyula, au fost Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al Comunității românești din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, și Tiberiu Iuhas, președintele AȚRU. La eveniment au mai fost prezenţi Sava-Constantin Diamandi, secretar II la Ambasada României din Budapesta, consulul general Florin Trandafir Vasiloni, de la Gyula, consulul general Ioan Fodoreanu, de la Seghedin, Mariana Negrău Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, domnul Gheorghe Cozma, directorul oficiului AȚRU, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Delia Covaci, directorul executiv și redactorul-şef al publicației „Cronica”, Eva Iova-Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, părintele arhimandrit Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei româneşti din Ungaria, părintele Teodor Marc, consilierul economic al episcopiei.

Cu acest prilej, părintele Vasile Sabău, parohul bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, împreună cu un grup de credincioşi din parohia orădeană au efectuat o vizită frățească la diferite parohii românești din Ungaria. Parohia din Oradea este înfrățită de mai mulți ani cu Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Apateu, Ungaria.

Ca în fiecare an, Ziua Culturală a Românilor din Ungaria a cuprins dansuri și cântece populare românești ale unor formații consacrate, dar și momente inedite.

Cu acest prilej, Centrul de Documentare și Informare al AȚRU a acordat câteva diplome de merit pentru implicarea exemplară în păstrarea și promovarea folclorului românesc grupului de dansatori din Aletea, domnilor Mihai Cerhati, Ioan Nedreu și Gheorghe Grozs.

Manifestarea constituie un factor important de conservare și întărire a identității naționale și culturale a românilor din Ungaria, programul de anul acesta fiind foarte apreciat de spectatori și răsplătit cu multe aplauze. Toți participanții au fost invitați la final la o masă comună, oferită de organizatori.