Ziua Culturii Naţionale la Cluj-Napoca
De Ziua Culturii Naționale și a sărbătoririi a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, la Cluj-Napoca au avut loc mai multe evenimente cultural-artistice, la care au participat reprezentanți ai Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, autorități locale, județene și militare, elevi și studenți de la instituțiile de învățământ clujene.
La statuia poetului național Mihai Eminescu, amplasată în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, a fost oficiată o slujbă de pomenire de către pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Cu acest prilej, pr. Bogdan Ivanov a transmis cuvântul ierarhului, intitulat: „Preocupările spirituale ale lui Mihai Eminescu”.
„Pe 15 ianuarie se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Omul acesta este reprezentantul prin excelență al culturii române. De aceea s-a fixat pe 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale. Mihai Eminescu a avut preocupări spirituale deosebite (…) Atașamentul lui Mihai Eminescu faţă de Biserica Ortodoxă era unul deosebit, numind-o «Maica spirituală a neamului românesc». În ziarul «Timpul» făcea această afirmație: «Biserica lui Matei Basarab şi a lui Vaarlam, Maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului, ea, care domnește puternică dincolo de graniţele noastre, e azilul de mântuire națională în ţări unde românul nu are stat»”.
În cadrul evenimentului, poetul Ion Cristofor, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, a vorbit despre poetul Mihai Eminescu și despre semnificația Zilei Naționale a Culturii Române.
La final, a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori la statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga, iar Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, a interpretat câteva cântece pe versurile poetului național.
Ceremonia a fost urmată de un spectacol liric în foaierul Teatrului Naţional, intitulat „Recital de lieduri și poeme românești”, susținut de artiştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca: mezzosoprana Andrada Roșu-Vaida, mezzosoprana Iulia Merca și tenorul Cristian Mogoșan.
Din lirica eminesciană au interpretat actorii Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca: actrița Angelica Nicoară și actorul Ruslan Bârlea. Spectacolul a fost acompaniat la pian de pianista Larisa Pentea. Regia spectacolului este semnată de Mihaela Sandu, iar regia muzicală de Iulia Merca.