Ziua Culturii Naționale marcată prin vers și cânt la Craiova
În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 15 ianuarie, a avut loc un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, în Sala de festivități a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova.
Manifestarea culturală a fost organizată de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, reprezentat de pr. conf. univ. dr. Adrian Boldișor, și de Sectorul învățământ, reprezentat de pr. dr. Adrian Lupu, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Filarmonica Oltenia Craiova şi TVR Craiova. De asemenea, au fost în sală numeroşi reprezentanţi ai mediului universitar şi educaţional din Craiova: rector prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, fondatorul Universităţii de Medicină din Craiova, prof. univ. dr. Leonardo-Geo Mănescu, președintele Senatului Universităţii din Craiova, pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, prof. Aida Ionescu, inspector școlar general adjunct al ISJ Dolj, și cadrele didactice ale Facultăţii de Teologie, precum şi numeroşi studenţi şi studente.
În calitate de organizator şi moderator, părintele Adrian Lupu, în cuvântul de deschidere, a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu pentru binecuvântarea de a realiza evenimentul, dar mai ales pentru purtarea de grijă și implicarea în promovarea și cultivarea valorilor culturale ale regiunii. Apoi, a prezentat programul serii culturale, mulţumind maestrului Emil Boroghină, celorlalţi invitaţi de seamă şi tuturor organizatorilor şi partenerilor.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre raportarea poporului român la originea şi ethosul său creştin-ortodox: „Este o zi admirabilă pentru noi și, în același timp, foarte importantă: Ziua Culturii Naționale. A culturii, în primul rând, pentru că noi suntem un popor cu o cultură străveche, ce ne caracterizează şi ne dă o demnitate, dar, în acelaşi timp, şi o mare responsabilitate. Demnitatea noastră este, mai întâi de toate, faptul că avem un nume în această lume, de la strămoşii noştri. Aşa cum ştim, cultura vine de la cult, iar cultul este acela care a dat cultura. În toate culturile străvechi, oamenii aduceau preamărire divinităţii. Apoi, civilizaţia iudaică şi apoi cea creştină au adus cinstire lui Dumnezeu Cel Atotputernic, închinat în Preasfânta Treime. De aici s-a format întreaga noastră structură sufletească, pentru că din orice punct am analiza cultura noastră, vedem sufletul românesc creștin-ortodox, această putere pe care noi o primim prin naştere. Puterea aceasta românească este legată și de glia strămoșească, pentru că oriunde am fi în această lume, noi gândim tot conform valorilor şi culturii româneşti. Așadar, cultura noastră este legată de ethosul creștin-ortodox”.
În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat personalitatea marelui poet naţional Mihai Eminescu şi tradiţia organizării unui eveniment în cinstea poetului şi a Zilei Culturii.
Maestrul Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, a prezentat un recital intitulat „Treptele Unirii – slăviți-i pe ai noștri eroi”. Evenimentul a fost înnobilat cu momente muzicale de înaltă ținută: arhid. lect. univ. dr. Victor Șapcă și arhid. Petrișor Efrem au interpretat muzical versurile poetului Mihai Eminescu, iar Corina Stănescu și Octavian Gorun (pian și vioară), artiști ai Filarmonicii Oltenia Craiova, au interpretat Balada de Ciprian Porumbescu și Rapsodia română de George Enescu.