Ziua de naștere a Patriarhului României sărbătorită prin rugăciune
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit vineri, 22 iulie 2022, vârsta de 71 de ani. La ceas aniversar, Preafericirea Sa, împreună cu ierarhi, preoți, consilieri patriarhali și eparhiali și reprezentanți ai autorităților de stat, a participat în Catedrala Patriarhală la slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, ca mulțumire adusă Preasfintei Treimi pentru binefacerile și împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhului României. Ulterior, la Palatul Patriarhiei a avut loc un moment festiv.
Evenimentul aniversar a debutat în dimineața zilei de vineri la Catedrala Patriarhală din București prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Episcopul Basarabiei de Sud, în cadrul căreia a fost rostită o rugăciune de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Întâistătătorului Bisericii noastre. În continuare, ierarhul a săvârșit o slujbă de mulțumire cu prilejul sărbătoririi zilei de naștere a Patriarhului României, fiind prezenți ierarhi membri ai Sfântului Sinod, consilieri din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și reprezentanți ai autorităților locale și de stat.
La finalul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a rostit un cuvânt de felicitare în care a evidențiat faptul că această zi reprezintă o sărbătoare pentru credincioșii ortodocși români de pretutindeni, care mulțumesc lui Dumnezeu, în biserică și nu numai, pentru darul rânduirii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca arhipăstor al Bisericii Ortodoxe din țara noastră: „Părintele Patriarh mulțumește lui Dumnezeu, împreună cu noi, pentru darul sfânt al vieții primit de la părinți evlavioși, trecând apoi în brațele altor părinți și crescând, prin dascălii și învățătorii săi, la măsura teologului profund, care a căutat tot timpul lumina din Domnul Iisus Hristos, pe care a aprofundat-o în lumina Preasfintei Treimi. Preafericirea Sa este slujitorul care se adapă tot timpul din izvoarele Sfintei Treimi, iar acestea se întâlnesc la tot pasul în viața sfintei noastre Biserici Ortodoxe”.
Înaltpreasfinția Sa a amintit pe scurt și bogata activitate misionară, pastorală și filantropică desfășurată la inițiativa, la îndemnul și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezentată deseori prin intermediul componentelor Centrului de Presă BASILICA, având ca scop încurajarea credincioșilor ortodocși români de a stărui în rugăciune și în iubire de Dumnezeu și de semeni și de a săvârși fapte bune. „În timpuri de molimă, de boală și de încercare, neînfricatul nostru rugător ne-a chemat la aprofundarea rugăciunii. Prin rugăciune și filantropie am trecut peste acest val greu. Preafericirea Voastră, ați păstrat speranța în mințile, inimile și în sufletele rugătorilor și credincioșilor, iar în momente de tulburare, când nu ne-am fi așteptat ca frații să nu se mai iubească reciproc, asemenea Domnului Hristos, ați venit cu ofranda păcii din inimi, spre bucuria poporului și a Bisericii și ne-ați îndemnat să ne deschidem brațele frățești către toți cei ce suferă, primindu-i ca pe Iisus Hristos. Multe alte fapte și împliniri ale Preafericirii Voastre sunt extraordinare, pentru că sunt urmate de popor, de tinerii educați prin taberele școlare, prin școlile teologice, prin publicațiile luminoase, dar mai ales prin faptul că ați urcat de pe treapta filantropiei pe treapta Filocaliei”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
La finalul cuvântului său, ierarhul i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel, din partea Sfântului Sinod, o icoană cu chipurile Maicii Domnului și Pruncului Iisus și un frumos coș cu flori.
Recunoștință pentru părinții trupești și duhovnicești
La rândul său, Patriarhul României a mulțumit ierarhului care a slujit și celui care a vorbit în numele Sfântului Sinod, dar și tuturor celor prezenți, care au înălțat împreună rugăciuni către Dumnezeu. „Mulțumim în primul rând celor care ne ajută în această misiune de păstorire a Bisericii Ortodoxe Române și celor care dau dovadă de cooperare și coresponsabilitate în toate instituțiile bisericești. Mulțumim și instituțiilor statului care sprijină Biserica în mod sincer și constant. În această zi de aniversare a nașterii, gândul și rugăciunea noastră s-au îndreptat și către odihna sufletelor părinților noștri după trup, dar și către părinții duhovnicești care au contribuit de-a lungul timpului la formarea noastră spirituală și intelectuală. Este o zi de recunoștință pentru ceea ce am primit de la părinți, profesori, prieteni și de la toți cei care ne-au ajutat în viață. În aceste momente trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu pentru ajutor în continuarea lucrării bune și folositoare Bisericii și poporului, respectiv lucrarea de zidire duhovnicească, din inimi, dar și lucrarea de zidire a altarelor noi, a bisericilor noi, a noilor instituții teologice, culturale și media. Toate acestea sunt brațe ale slujirii Bisericii îndreptate către popor. Avem bucurii mari când constatăm că elevii seminariști și studenții teologi obțin rezultate frumoase la învățătură și devin minți luminate pentru a-L sluji pe Hristos și Evanghelia Sa. De asemenea, ne bucurăm când vedem că, în jurul țării noastre, comunitățile ortodoxe românești dezvoltă programe și activități frumoase, unind rugăciunea cu acțiunea și hărnicia cu dărnicia. Remarc în mod deosebit lucrarea săvârșită în Basarabia, dar și în alte părți ale diasporei române. Ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților să ne dăruiască tuturor pace, bucurie, sănătate și mântuire”, a reliefat Preafericirea Sa.
Moment aniversar la Palatul Patriarhiei
După ceremoniile liturgice din Catedrala Patriarhală, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei a avut loc un moment festiv în timpul căruia au fost prezentate mesaje de felicitare din partea autorităților de stat centrale şi locale, precum şi a altor instituţii publice. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajele de felicitare transmise cu ocazia zilei de naștere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților; Lucian Bode, ministrul afacerilor interne; Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe; Vasile Dîncu, ministrul apărării naționale; prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății; prof. dr. Sorin Cîmpeanu, ministrul educației; Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse; Alina Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție; Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României; prof. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București; Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit reprezentanților autorităților de stat pentru mesajele de felicitare și a evidențiat buna conlucrare între Biserică și Stat pentru binele întregii comunități. „În mod deosebit vă mulțumim pentru încurajare. Aceste mesaje sunt pentru noi, ca și pentru fiecare om responsabil de activitatea unei instituții, de încurajare, pentru că se constată din ce în ce mai mult că nimeni nu poate singur rezolva multitudinea problemelor actuale. Este nevoie de consultare, comunicare și cooperare. Este mare nevoie să ne inspirăm unii de la alții, să ne sfătuim și să ne încurajăm. De aceea, noi avem, potrivit tradiției, câte două întruniri obligatorii pe săptămână, una a Permanenței Consiliului Național Bisericesc și alta a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Asemenea ministerelor, sectoarele sau departamentele noastre de activitate necesită o consfătuire aproape permanentă. Ne bucurăm când vedem că există o dorință de a sluji instituția și de a ajuta poporul român. Vă dorim tuturor multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu și cu profundă recunoștință vă mulțumim pentru participare și pentru conlucrare, susținere și încurajare”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
La eveniment au participat ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai autorităţilor de stat centrale şi locale, reprezentanţi ai altor culte religioase din ţara noastră, oameni de cultură, personalităţi ale vieţii publice româneşti, clerici și mireni.
La final, Preafericirea Sa a primit câte un buchet de flori din partea Permanenței Consiliului Național Bisericesc și a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.