Ziua Drapelului Naţional
Ceremonia din acest an de arborare a Drapelului naţional a coincis cu ziua de doliu naţional în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru. La Sibiu, Drapelul a fost adus de militari la Catedrala mitropolitană cu o seară înainte, unde a fost sfinţit, iar în ziua de 26 iunie, a fost arborat în Piaţa Mare, lângă clădirea Primăriei.
Slujba de sfinţire a Drapelului a fost oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, după slujba Vecerniei. În soborul de preoţi s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, decanul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“, pr. prof. dr. Aurel Pavel, preotul militar Călin Sămârghiţan şi alţi slujitori ai lăcaşului de cult. O gardă a militarilor sibieni a adus drapelul la Catedrala mitropolitană şi l-a oferit ierarhului pentru a fi sfinţit. La finalul slujbei, PS Episcop Andrei Făgărăşanul i-a binecuvântat pe militarii sibieni şi a subliniat dragostea şi ataşamentul românilor faţă de Drapelul naţional, simbolul unităţii de neam. „Ori de câte ori un creştin patriot priveşte drapelul de luptă, se închină cu sfinţenie, aducându-şi aminte de jertfa înaintaşilor noştri. Drapelul şi stema ţării sunt cele mai frumoase icoane ale poporului roman. Ele simbolizează credincioşia, jertfelnicia, patriotismul şi dragostea de neam a înaintaşilor noştri“, a spus ierarhul.
Condoleanţe familiilor îndoliate
În ziua de cinstire a Drapelului, pe 26 iunie, Piaţa Mare din Sibiu a găzduit ceremonia de arborare, la care au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţii Primăriei, ofiţeri, militari şi reprezentanţi ai societăţii civile. Prefectul Ovidiu Sitterli a citit hotărârea de Guvern prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost decretată ca zi de doliu naţional. În memoria victimelor cumplitului accident din Muntenegru, participanţii au ţinut un moment de reculegere. Înainte de a fi arborat, IPS Mitropolit Laurenţiu a binecuvântat Drapelul şi militarii prezenţi.
„Am îndeplinit o datorie de onoare prin sfinţirea Drapelului şi binecuvântarea arborării acestuia în Piaţa Mare. Suntem alături de familiile victimelor din Muntenegru. Doliul naţional este o atitudine pe care toţi cetăţenii o au faţă de un eveniment dureros, provocat de o catastrofă sau, cum este acum cazul, de un accident atât de grav. În această zi, toate instituţiile au arborat drapelul în bernă, aceasta arătând respectul nostru faţă de cei care au rămas. Transmitem condoleanţe familiilor şi ne rugăm pentru sufletele celor ce au suferit o moarte atât de groaznică în acest accident“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Arborarea drapelului, la Alba Iulia
Ziua Drapelului Naţional a fost sărbătorită la Alba Iulia în pridvorul Catedralei arhiepiscopale unde a avut loc slujba de sfinţire a drapelului. A urmat arborarea acestuia, în bernă, în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei, după care a urmat intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!“. Gheorghe Feneşer, prefectul Judeţului Alba, a dat citire Hotărârii de Guvern, prin care s-a decretat ziua de doliu naţional. În încheiere, reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale şi cei peste 100 de participanţi la eveniment au păstrat un moment de reculegere. (Bogdan Urdaş)