Ziua Drapelului Naţional sărbătorită la Galaţi

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 28 Iunie 2019

În fiecare an, la 26 iunie, în țara noastră se sărbătorește Ziua Drapelului Național. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit miercuri, în Catedrala eparhială, drapelul naţional al României, în prezenţa reprezentanților autorităţilor locale şi a credincioşilor.

La finalul ceremoniei religioase, drapelul a fost înmânat subprefectului judeţului Galaţi, Mihai Manoliu, care l-a oferit gărzii portdrapel. În cuvântul rostit după momentul liturgic, ierarhul a prezentat însemnătatea celor trei culori ale drapelului, îndemnând la păstrarea, cultivarea şi transmiterea cu sfinţenie a acestui simbol al naţiunii române tinerelor generaţii. „Împreună cu românii de pretutindeni, am înălțat rugăciuni pentru a simți cum slava lui Dumnezeu își face loc și sălaș în țara noastră, deoarece din catedrale și din biserici, drapelul nostru național sfințit se înalță pe catarg, pentru ca privindu-l și cunoscând semni­ficația celor trei culori, să așezăm mesajul acesta în sufletele noastre și între noi. Culoarea albastră ne aduce aminte de azurul cre­dinței; culoarea galben, când câmpul este auriu, ne aduce aminte de soarele speranței; iar culoarea roșie ne înduioșează sufletele și ne gândim la văpaia iubirii pe care au arătat-o eroii și martirii pentru neamul nostru”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

De la Catedrala Arhiepiscopală, drapelul a fost purtat de către militari în procesiune pe Strada Domnească spre Piaţa Tricolorului din Grădina Publică a municipiului Galaţi. Aici, în prezenţa oficialităţilor locale, a preoţilor, a multor gălăţeni însoțiți de copii, a avut loc ceremonia de arborare a drapelului naţional prin prezentarea onorului, intonarea Imnului de Stat al României şi înăl­ţarea pe catarg a tricolorului. După alocuţiunile care au evocat însemnătatea acestei zile, ceremonialul a continuat cu un moment artistic susţinut de Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. Manifestările Zilei Drapelului Naţional s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare pe acordurile muzicii militare.

Conform Legii nr. 96 din 20 mai 1998, Ziua Drapelului Națio­nal trebuie marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.