Ziua eroilor sărbătorită în Banat
La praznicul Înălţării Domnului, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit în Biserica Micălaca Veche. Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Vârşeţ, Serbia, care şi-a sărbătorit hramul, iar la Timişoara Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înalt Preasfinţitul Timotei a făcut referire la citirile biblice ale zilei din Evangheliile după Sfântul Evanghelist Marcu şi Sfântul Evanghelist Luca, respectiv din Faptele Apostolilor, vorbind despre înălţarea spirituală a creştinului prin însuşirea şi practicarea virtuţilor - credinţa, nădejdea şi dragostea. Ziua Eroilor este prilejul aducerii aminte de jertfa înaintaşilor pentru libertate şi demnitate a întregului neam, cu îndemn mereu reînnoit şi adresat generaţiilor tinere ca eroismul să se strămute în cuceririle ştiinţei, în frumuseţile artei şi culturii, în bogăţia unei vieţi bineplăcute lui Dumnezeu, a arătat Înalt Preasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie a sfinţit crucea din faţa bisericii, ridicată prin osârdia unei bune credincioase a parohiei, întru pomenirea copiilor. A urmat slujba de pomenire a eroilor români din toate locurile şi din toate timpurile, în prezenţa unui număr mare de credincioşi, a elevilor Şcolii Gimnaziale „Caius Iacob“ din Arad, cât şi a reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi municipale. Toate cele prezentate s-au desfăşurat ca activitate integrantă programului de cooperare transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, derulat în parteneriat între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria şi Arhiepiscopia Aradului. Preotul paroh a mulţumit ierarhului pentru bucuria făcută, precum şi autorităţilor locale şi tuturor celor prezenţi.
La orele amiezii, IPS Timotei a săvârşit slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Revoluţiei din 1989 în faţa Palatului Administrativ, la Monumentul Ostaşului Român din Piaţa Avram Iancu şi la Cimitirul Pomenirea, în fiecare loc adresând cuvânt de învăţătură şi binecuvântare pentru cei prezenţi, aducând omagiul şi prinosul de recunoştinţă celor pomeniţi.
Seara, chiriarhul Aradului a săvârşit slujba Vecerniei şi a sfinţit un monument ridicat în cinstea eroilor neamului din cele două războaie mondiale în Parohia Cuvin, Protopopiatul Lipova.
Centenarul Catedralei episcopale româneşti din Vârşeţ
La praznicul Înălţării Domnului, Catedrala episcopală din Vârşeţ, Serbia, şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Preasfinţitului Daniil, Episcopul locţiitor al Daciei Felix, de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.
Ierarhul cărăşean s-a aflat în mijlocul credincioşilor vechii comunităţi româneşti ortodoxe din Serbia cu prilejul împlinirii celor 100 de ani de la târnosirea Catedralei episcopale de către primul patriarh al României, Miron Cristea, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeşului.
După oficierea Sfintei Liturghii, într-un cadru festiv, a fost descoperit bustul patriarhului Miron Cristea alături de plăcile comemorative ale protopopului Traian Oprea, ctitorul catedralei, precum şi a compozitorului Ion Vidu. Lucrările artistice au fost finanţate de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
„Acum, la acest moment înălţător de aniversare, suntem aici să-i pomenim şi cinstim aşa cum se cuvine pe înaintaşii noştri, pe cei care au ridicat şi ctitorit lăcaşuri sfinte în ţara noastră, dar şi pentru românii din afara graniţelor ţării. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi, îi felicităm pe ctitorii acestui triptic de simţire creştinească şi românească şi îi felicităm pe toţi cei care au organizat aici, la Vârşeţ, această manifestare demnă de înaintaşii şi de cei care au călcat pe urmele Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Părinţi“, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.
La evenimentele festive de la Vârşeţ au participat numeroşi credincioşi şi credincioase din comunitatea ortodoxă română, autorităţi centrale din România şi Serbia, alături de reprezentanţii corpului diplomatic român. La orele după-amiezii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a vizitat Catedrala episcopală sârbă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi Palatul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din localitate.
Manifestările culturale şi spirituale închinate centenarului Catedralei episcopale româneşti din Vârşeţ vor continua până duminică, 16 iunie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Înălţarea Domnului prăznuită la Timişoara
De praznicul Înălţării Domnului, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din municipiu. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, ierarhul a stăruit asupra semnificaţiei praznicului Înălţării Domnului, dar şi a importanţei cinstirii eroilor şi martirilor neamului întru această zi. În cadrul slujbei, Preasfinţitul Paisie a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Veselin Ciocov, numit pe seama Mănăstirii Timişeni-Şag. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa împreună cu ceilalţi slujitori s-au deplasat la monumentul ridicat în cinstea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, din faţa catedralei, unde, în prezenţa oficialităţilor şi a numeroşi localnici, a oficiat slujba de pomenire a eroilor şi a transmis celor prezenţi din partea IPS Nicolae binecuvântare, dragoste părintească şi nădejdea că bunătatea, iubirea şi puterea lui Dumnezeu vor păzi poporul român, să rămână credincios şi să fim împreună în împărăţia lui Dumnezeu. În final, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, veterani de război şi delegaţi ai organizaţiilor politice şi apolitice din Timiş au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din centrul oraşului. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare. În continuarea zilei, Preasfinţia Sa a oficiat o slujbă de pomenire la Cimitirul Eroilor din Timişoara, unde au fost pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.