Ziua instituirii Sfintei Euharistii la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală a fost săvârșită în Sfânta și Marea Joi, 2 mai 2024, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de rugăciune istoric. În această zi, conform rânduielii bisericești, a fost sfințit, pe lângă Agnețul Liturghiei, și un al doilea Agneț din care se pregătește Sfânta Euharistie pentru împărtășirea grabnică a bolnavilor și a copiilor, în timpul întregului an.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că în Sfânta și Marea Joi, Biserica Ortodoxă pomenește instituirea de către Mântuitorul Iisus Hristos a Sfintei Euharistii: „Zile mântuitoare sunt acestea când și noi împreună cu Mântuitorul mergem pe drumul pe care El l-a ales pentru împăcarea noastră cu Dumnezeu. Le-a spus de multe ori ucenicilor acest lucru, că Fiul Omului Se va sui în Ierusalim, acolo va fi batjocorit, va fi umilit, răstignit, iar a treia zi va învia. Multe dintre cuvintele pe care le-a spus ucenicilor aceștia nu le-au înțeles. Erau încă nedesăvârșiți, nu primiseră Duhul Sfânt și de aceea aveau să le înțeleagă pe toate în ziua Cincizecimii. Până atunci, anumite cuvinte ale Mântuitorului li se păreau foarte grele. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Mântuitorul, aflându-Se în sinagoga din Capernaum, le-a vorbit despre Trupul Său, care va fi dat spre mâncare. Le-a spus ucenicilor: «Eu sunt pâinea ce s-a coborât din cer» (Ioan 6, 41). Evanghelistul Ioan ne spune că unii nu l-au înțeles și au plecat lăsându-L doar cu cei foarte apropiați, adică cu ceata ucenicilor Săi. (…) Dacă a vorbit atunci în sinagoga din Capernaum despre pâinea care s-a coborât din cer, de această dată Mântuitorul, fiind împreună cu ucenicii, le-a vorbit în mod direct despre acest Legământ nou dintre El și cei care aveau să creadă în El. Atunci când le-a oferit pâinea și vinul și le-a spus cuvintele pe care le cunoaștem din fiecare Liturghie, instituind Euharistia, Mântuitorul i-a invitat pe ucenici la un Legământ nou și la un Paște nou, diferit de cel iudaic pe care El împreună cu ucenicii l-au prăznuit cu puțin timp înainte, El știind cele ce aveau să se întâmple în Ierusalim în momentele următoare”.
În continuare, ierarhul a explicat contextul evenimentelor amintite în Sinaxarul zilei și semnificația duhovnicească a acestora. „Din Evanghelia de astăzi și din Sinaxarul acestei zile este bine să reținem câteva lucruri deosebit de importante pentru fiecare dintre noi. În primul rând, invitația Mântuitorului de a sluji pe celălalt. (…) Tradiția Bisericii ne spune că prima dată Mântuitorul i-a spălat picioarele lui Iuda. A fost dorința Lui de a-l întoarce, dar acesta a refuzat. Mântuitorul le-a spus ucenicilor de multe ori că nu cei sănătoși au nevoie de doctori, ci cei bolnavi. Iuda nu a dorit nici măcar în ultimul ceas să-și schimbe felul lui de a gândi. Spălarea picioarelor este o permanentă invitație la slujire. Această slujire nu este închinată oamenilor și nici nu este pentru ei, ci pentru a-L sluji pe Cel care S-a făcut slujitorul tuturor. În ceea ce privește instituirea Sfintei Euharistii, este momentul în care Mântuitorul le-a spus ucenicilor să facă acest ritual întru pomenirea Lui. Foarte curând, după ce Mântuitorul S-a înălțat la ceruri, ucenicii se adunau și vorbeau despre cele ce a făcut și a învățat Iisus, întotdeauna cuvântul fiind însoțit de această rânduială a frângerii pâinii și a gustării din potir. Aceasta nu este doar o aducere aminte, ci o împărtășire reală cu Trupul și Sângele Domnului. Liturghia este taina Bisericii”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul Mihail Bucă.