Ziua internațională a femeii din mediul rural, în Episcopia Oradiei
În Parohia Popești, Protopopiatul Marghita, a fost sărbătorită duminică, 27 octombrie, Ziua internațională a femeii din mediul rural, eveniment organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), în colaborare cu Episcopia Oradiei, Protopopiatul Marghita, Parohia Ortodoxă și Liceul Tehnologic Nr. 1 din Popești.
Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Popești unde, alături de credincioșii din comunitatea parohială, au fost prezente și membrele AFOREO, în frunte cu preşedinta asociaţiei, Viorica Cherteș. Maria Matei şi Ana Codrean au interpretat pricesne, iar la final, reprezentantele asociației au dăruit bisericii o icoană a Maicii Domnului „Pantanassa” și o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
A doua parte a evenimentului s‑a desfășurat în sala festivă a Liceului Tehnologic Nr. 1 din localitate, unde au fost expuse aranjamente florale, costume populare și țesături, alături de roade şi uneltele folosite de femei în gospodării.
Viorica Cherteș a prezentat cadrul motivațional și istoric al acestui eveniment care se desfășoară în Eparhia Oradiei în fiecare an și a elogiat femeia din mediul rural. Au mai vorbit reprezentanţi ai Centrul eparhial din Oradea care au adus cuvinte de binecuvântare și prețuire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pr. Călin‑Gheorghe Cotrău, protopopul Marghitei, Giarca Ioan, directorul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Popești, şi pr. paroh Floricel‑Roman Cornuțiu.
A urmat un program artistic susținut de copii și tineri din comuna Popești şi din Protopopiatul Marghita, alături de membrele AFOREO. Ansamblul folcloric „Lipka”, din satul Budoi, comuna Popești, coordonat de prof. Maria Peneac, a prezentat tradiţii populare slovace. Au mai urcat pe scenă Ansamblul folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita, Ansamblul folcloric „Palisada” din Cuzap, soliștii Anamaria Nuțaș, Sofia Chiș, Maria Holhoș, Mădălina Tegzeș‑Corb, Maya Sabău și instrumentiștii Darius Zdrite, Luca Zdrite și Alin Blidar; elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 din Popești, Fanea Yaris și Roman Florin, alături de Maria Matei din Sânmartin și Ana Codrean, rapsod popular din localitatea Sânnicolau Român, membre AFOREO. Dorina Hanza, din Drăgoteni, Bihor, a prezentat un atelier de împestrit (încondeiat) ouă, iar la final a avut loc concursul „Coșul toamnei”, jurizat de o comisie prezidată de Livia Bara.