Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată prin diferite manifestări în aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Alba Iuliei. De asemenea, instituţiile din judeţul Alba au organizat mai multe acţiuni de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Ieri, 3 decembrie a fost marcată la nivel internaţional, Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi, iar Consiliul Judeţean Alba (CJ), prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba (DGASPC), împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Comitetul Judeţean de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap au organizat o serie de activităţi: Masa rotundă: „Şanse egale pentru tinerii defavorizaţi“; „Marşul persoanelor cu handicap - Cursa inimii cetăţii“, ediţia a VI-a; expoziţie cu obiecte şi decoraţiuni confecţionate de către persoanele cu dizabilităţi; spectacolul artistic: „Bucuria darului“.
De asemenea, Arhiepiscopia Alba Iuliei şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă încearcă, prin activitatea social-filantropică pe care o desfăşoară, să fie în sprijinul semenilor suferinzi şi cu dizabilităţi. În prezent sub oblăduirea Arhiepiscopiei se află, pentru această categorie de beneficiari, două case de tip familial pentru 24 de copii, trei locuinţe protejate pentru persoane adulte, cu 32 de beneficiari, un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru 20 de persoane, un aşezământ social care oferă servicii de zi şi un birou de asistenţă şi consiliere. Aceste servicii sunt derulate în parteneriat cu autorităţile publice judeţene şi locale.
Aşezământul social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie“ Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Alba Iulia şi DGASPC Alba. Acesta oferă gratuit servicii de orientare profesională, recuperare - ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială pentru 40 de persoane cu handicap.
Birou în cadrul Arhiepiscopiei
Biroul de asistenţă socială şi consiliere a persoanelor cu dizabilităţi Alba funcţionează din 2007 în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei şi are un număr de aproape 400 de beneficiari, copii, femei şi bărbaţi. Un număr de 32 de persoane adulte cu dizabilităţi sunt ocrotite în trei locuinţe protejate, două la Tiur, în cadrul Aşezământului Social „Sfântul Nectarie“, şi una la Pianu de Jos, în cadrul Aşezământului Social „Sfânta Elena“.
La Sebeş funcţionează din 2012 un serviciu de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, singurul de acest gen acreditat în oraş. Serviciul are 20 de beneficiari cu vârste între 9 şi 70 de ani, cărora le oferă hrană zilnică, asistenţă medicală, transport, servicii de menaj şi îngrijire.
În Alba Iulia, 24 de copii cu dizabilităţi multiple şi severe sunt ocrotiţi în cadrul caselor de tip familial „Sfânta Ana“ şi „Sfânta Maria“. Copiii provin în mare parte din fostul Leagăn de copii din Alba Iulia, care în anii 2000 a fost desfiinţat în cadrul procesului de reorganizare a sistemului de asistenţă socială din România. Cele două case de tip familial funcţionează în cadrul unui parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Filiala Filantropia Ortodoxă Totoi, Consiliul Judeţean Alba şi (DGASPC) Alba.
„Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este sărbătoarea celor care poartă crucea grea a unor mari suferinţe. Această cruce purtată cu demnitate, cu răbdare, cu credinţă şi cu speranţă este o cruce care sfinţeşte pe cel care o poartă şi pe cei care îi sunt alături“, a spus pr. Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Alba Iuliei şi preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.