Ziua Limbii Române, sărbătorită la Chişinău

Data: 31 August 2012

Sute de oameni au sărbătorit, ieri, la Chişinău, Ziua Limbii Române, una din cele mai importante victorii ale mişcării de eliberare naţională de la finele secolului trecut în Republica Moldova, dar şi o continuă luptă pentru revenirea la denumirea oficială a limbii române ca limbă de stat.

Manifestările au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor literaturii române din centrul Chişinăului, la care a participat şi conducerea de vârf a Republicii Moldova, în frunte cu preşedintele Nicolae Timofti şi pre-mierul Vlad Filat, dar şi oficiali şi oameni de cultură din România. Reprezentanţi ai intelectualităţii de la Chişinău, care au luptat pentru revenirea la limba română şi grafia latină, menţio-nează că rolul limbii române este în continuare unul secundar în Republica Moldova, iar cea mai mare problemă este că în Constituţie este prevăzut faptul că limba de stat este "limba moldovenească".

"S-a făcut mult în ultimii 3-4 ani pentru revenirea limbii române, dar mai este mult de fă-cut până va deveni stăpână definitivă la ea acasă. Astăzi este sărbătoarea unei limbi care, su-te de ani, în Basarabia, a fost nedreptăţită şi umilită, a fost ţinută în rolul de Cenuşăreasă", a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu. Şi primarul Chişi-năului, Dorin Chirtoacă, a menţionat că limba română a fost "strâmtorată şi marginalizată" pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, "iar multora le este frică şi astăzi, chiar nu vor să recunoască faptul că vorbesc limba română". "Singura cale prin care acest adevăr poate să devină mai intens şi mai împărtăşit de toţi este să ne propunem să mergem în continuare spre Uniunea Europeană, să obţinem dreptul la liberă cirulaţie în UE", a declarat primarul Chişinăului. La rândul său, senatorul român Viorel Badea a anunţat că, începând cu anul viitor, Ziua Limbii Române ar putea să fie sărbătorită în întreg spaţiul românesc, Camera Deputaţilor urmând să voteze un proiect de lege în luna septembrie. "Este prima noastră sărbătoare comună, este primul pas spre revenirea noastră laolaltă, aşa cum ne-a lăsat Dumnezeu", a declarat Badea. (Bogdan Cronţ)