Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului la Centrul „Sfântul Nectarie”

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 08 Feb 2022

Data de 4 februarie a fiecărui an reprezintă Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului. Cu această ocazie, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale i-au vizitat pe pacienții Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Capitală, fiind însoțiți și de medici de la Institutul Oncologic București. Vizita voluntarilor a exprimat prețuirea pe care ei o poartă bolnavilor de cancer și personalului centrului.

Fiecare pacient a primit flori, câte o icoană și o carte cu minunile, Acatistul și Paraclisul icoanei Maicii Domnului Pantanassa, cunoscută pentru numeroasele minuni săvârșite și în special pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer. Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor bucureșteni, a vorbit despre revenirea acestora în instituția de îngrijiri paliative, precum și despre implicarea lor în alte campanii de ocrotire a sănătății: „Am revenit la acest centru pentru a transmite un mesaj de solidaritate și pentru a arăta atât pacienților, cât și personalului de aici că suntem alături de ei în lupta împotriva cancerului. Orice mic gest venit din partea oricui poate însemna foarte mult pentru toți cei care se luptă cu această boală necruțătoare. Patriarhia Română se implică activ și permanent în sfera medicală, în întreaga țară, prin parteneriate, colaborări și acțiuni filantropice. Astăzi am desfă­șurat o activitate aparte deoarece am avut alături de noi medici de la Institutul Oncologic București, medici cu care colaborăm și în alte campanii, precum cea de prevenire și depistare a cancerului, ale cărei beneficiare sunt, până în prezent, 1000 de femei din județul Ilfov”.

Despre prevenirea acestei boli a vorbit medicul specialist Simona Carniciu: „Prima și cea mai importantă etapă a luptei împotriva cancerului este să nu îl facem, gândindu-ne la prevenție prin toate mijloacele posibile, începând cu starea mentală. De multe ori, dacă suntem supărați, avem tendința de a intra într-un cerc vicios care nu duce decât la creșterea riscului de cancer. Trebuie să avem grijă să ne hrănim și tot ce consumăm să fie cât mai sănătos posibil. În campaniile de voluntariat din mediul rural am întâlnit multe persoane care se neglijează și care au uitat să-și crească în curte, într-un sol curat, nepoluat, alimentele de bază. Aș recomanda să ne întoarcem la obiceiul de a ne cultiva și crește singuri hrana pe care o consumăm”.

În anul 2018, Patriarhia Română a semnat un protocol de colaborare cu Institutul Oncologic București în vederea organizării de acțiuni medicale cu caracter umanitar. De atunci, voluntarii bucureșteni au sprijinit constant pacienții oncologici prin desfășurarea de activități în cadrul institutului și prin derularea campaniei de prevenire și depistare a cancerului de col uterin.