Ziua Naţională a României sărbătorită în Banat
Ziua Naţională a României a fost marcată în Mitropolia Banatului printr-o serie de manifestări cultural-religioase la care au participat reprezentanţi ai Bisericii, oficialităţi locale, cadre militare, dar şi foarte mulţi cetăţeni.
Manifestările pentru ziua de 1 Decembrie au început la Arad cu depunerea de coroane la mormintele corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, primirea oficialităţilor, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului de Stat, oficierea slujbei de pomenire de către Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Arad, şi depuneri de coroane.
În cuvântarea rostită în cadrul acestor manifestări, Înaltpreasfinţia Sa a accentuat aspecte potrivite fiecărui loc şi moment, evidenţiind personalităţile arădene care au avut o contribuţie deosebită la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Oficialităţile locale, cadrele militare, reprezentanţii Bisericii, ai partidelor politice şi ai asociaţiilor sau fundaţiilor de revoluţionari, ai universităţilor au adus un omagiu eroilor neamului românesc, prin depunerea de coroane, delegaţiile fiind însemnate ca număr, indiferent de formaţiunea politică reprezentată sau de instituţie. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor.
Ziua Naţională a României la Timişoara
La cea de-a 95-a aniversare de la constituirea României Mari, la Timişoara s-au desfăşurat o serie de manifestări cultural-religioase la care au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice, dar şi numeroşi timişoreni.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au debutat la Timişoara la orele dimineţii în faţa Prefecturii Judeţului Timiş şi a Consiliului Judeţean, pe Bulevardul Revoluţiei din Decembrie 1989, cu oficierea unei slujbe de Te Deum, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de pr. Mircea Szilagyi, protopopul Timişoara II.
De asemenea, au fost ţinute alocuţiuni din partea oficialităţilor prezente şi a avut loc tradiţionala paradă militară, la care au participat toate elementele sistemului naţional de apărare, mai precis Ministerul Apărării Naţionale prin Brigada 18 Infanterie Banat, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Român de Informaţii şi Poliţia.
La Catedrala mitropolitană din Timişoara, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În finalul slujbei, ierarhul a rostit rugăciuni de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român prin marea lui unire într-o singură ţară românească şi creştină.
În continuare, corul de copii de la Grădiniţa „Troiţa“ şi Şcoala „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul“, ale Arhiepiscopiei Timişoarei, au susţinut un recital de colinde şi cântece naţionale.
Ziua de 1 Decembrie sărbătorită la Caransebeş
Manifestările de Ziua Naţională a României, la Caransebeş, au avut loc în vecinătatea Catedralei episcopale, în faţa crucii-monument din centrul civic, ridicată în anul 1810, în memoria eroilor bănăţeni din toate timpurile. Evenimentele au debutat cu săvârşirea slujbei de Te Deum, oficiată de părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, alături de un sobor de preoţi. După oficierea serviciului religios, au fost susţinute alocuţiuni şi mesaje din partea Bisericii şi a autorităţilor de stat, care au îndemnat pe români la conştiinţă românească şi responsabilitate creştină. În continuare, garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi un grup de soldaţi, care au fost înveşmântaţi în costume militare din perioada Primului Război Mondial, au defilat pe sub arcul din centrul civic, care poate defini şi unitatea spirituală a creştinilor.