Ziua Naţională a României, sărbătorită în Banat
De Ziua Naţională a României, în toate bisericile din Mitropolia Banatului au fost săvârşite slujbe de Te Deum, iar în marile oraşe au fost organizate manifestări cultural-religioase, ceremonii militare şi depuneri de coroane, la care au luat parte reprezentanţi ai Bisericii, oficialităţi locale, cadre militare, dar şi un număr mare de cetăţeni.
Manifestările pentru ziua de 1 Decembrie au început la Arad cu depunerea de coroane la mormintele „corifeilor Marii Uniri“: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, în Parcul Eminescu (la Crucea Martirilor). La ora 10:00 au avut loc primirea oficialităţilor, salutul Drapelului de luptă şi intonarea Imnului de Stat. Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Arad, a oficiat o slujbă de pomenire. În cuvântarea rostită în cadrul acestei manifestări, Înaltpreasfinţia Sa a accentuat aspecte potrivite fiecărui loc şi moment, evidenţiind personalităţile arădene care au avut o contribuţie deosebită la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, subliniind totodată că Aradul a avut un rol determinant în realizarea visului de veacuri al românilor de pretutindeni, înfăptuirea Marii Uniri. Oficialităţile locale, cadrele militare, reprezentanţii Bisericii, membrii partidelor politice şi ai asociaţiilor sau ai fundaţiilor de revoluţionari, ai universităţilor au adus un omagiu eroilor neamului românesc, prin depunerea de coroane. Astfel, au fost depuse coroane din partea Primăriei, a Consiliului judeţean, a Prefecturii, a Ministerului de Interne, a Ministerului Apărării, a Serviciului Român de Informaţii, a Serviciului de Transmisiuni Speciale, din partea tuturor formaţiunilor politice, asociaţiei de revoluţionari şi Fundaţiei „Revoluţia din 22 Decembrie 1989“, dar şi a celor două universităţi arădene, „Vasile Goldiş“ şi „Aurel Vlaicu“. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor.
La Timişoara
La Timişoara, Ziua Naţională a României a fost marcată printr-o serie de manifestări cultural-religioase la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, veterani de război, organizaţii politice şi apolitice, dar şi numeroşi timişoreni, între care foarte mulţi copii. Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au debutat la Timişoara la ora 11:00, în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Timiş, pe bulevardul Revoluţiei din Decembrie 1989. În deschiderea evenimentului a fost intonat Imnul de Stat al României, apoi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi de la Centrul eparhial şi de la Catedrala Mitropolitană, a oficiat o slujbă de Te Deum. În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa a rostit rugăciuni de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român prin marea unire într-o singură ţară românească şi creştină. De asemenea, au fost rostite alocuţiuni din partea oficialităţilor prezente şi a avut loc tradiţionala paradă militară la care au participat toate elementele sistemului naţional de apărare, mai precis Ministerul Apărării Naţionale prin Brigada 18 Infanterie Banat, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Român de Informaţii şi Poliţie. În acest an, la tradiţionala paradă militară s-au adăugat şi exerciţiile demonstrative de intervenţie ale Brigăzii 18 Infanterie Banat, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, ISU,,Banat“, Grupării Mobile de Jandarmi şi Penitenciarului Timişoara. La final, a fost prezentat un moment artistic de către ansambluri de dansuri populare din mai multe localităţi timişene, precum Timişoara, Buziaş, Giroc, Belinţ, Boldur, Moraviţa, Alioş, Fibiş, Moşniţa Nouă etc.
În Episcopia Caransebeşului
Sute de caransebeşeni au participat luni, 1 decembrie, la manifestările prilejuite de împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire din 1918 şi de aniversarea Zilei Naţionale a României. Ceremonia a fost organizată în vecinătatea Catedralei Episcopale, în faţa crucii-monument din centrul civic. După intonarea Imnului de Stat, părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de Te Deum. La finalul sfintei slujbe, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a transmis din partea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, mesajul pentru acest eveniment: „Prin voia lui Dumnezeu şi din voinţa românilor de pretutindeni, la 1 decembrie 1918 toate regiunile româneşti s-au unit într-un stat unitar, rămas în istorie cu numele de România Mare, iar în conştiinţa poporului, ca ziua izbăvirii naţionale. Această zi este cu atât mai importantă, pentru că este alăturată unei alte zi de prăznuire a poporului român, ziua Sfântului Apostol Andrei, considerat pentru misiunea sa pe teritoriul de astăzi al patriei noastre Apostolul românilor şi ocrotitorul României. Ziua de sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei, împletită atât de frumos şi semnificativ cu Ziua Naţională a României, să ne fie o zi în care ne arătăm iubirea faţă de Dumnezeu, faţă de credinţă, faţă de neam şi faţă de istoria românească. Trebuie să ne dăm seama că unitatea în credinţă ne-a dus şi la unitatea de neam şi aceeaşi unitate în credinţă ne va ajuta să răzbatem prin toate greutăţile“. Manifestarea dedicată eroilor neamului a continuat cu discursul domnului Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, după care s-au depus flori la crucea-monument ridicată în anul 1810, în memoria eroilor bănăţeni din toate timpurile. În continuare, garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi un grup de soldaţi au defilat pe sub arcul din centrul civic, care poate defini şi unitatea spirituală a creştinilor.
La Moldova Nouă, Ziua Naţională a României a fost marcată în faţa Monumentului Eroilor din parcul central al oraşului. Manifestările au debutat cu săvârşirea slujbei de Te Deum, oficiată de către părintele Bogoliub Martinovici, protopop de Moldova Nouă, împreună cu preoţii din oraş, după care a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor români. O manifestare semnificativă s-a desfăşurat şi în incinta Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de la Parohia Câlnic. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Valentin Birău)