Ziua Națională a României sărbătorită în eparhii din Muntenia și Dobrogea
Ziua Națională a României a fost sărbătorită marți, 1 decembrie 2020, și în eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. În toate catedralele eparhiale, în bisericile parohiale și în mănăstiri, ierarhii și preoții au săvârșit slujba de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român dreptcredincios. De asemenea, au fost săvârșite slujbe de pomenire a eroilor neamului, au fost depuse coroane de flori și au fost binecuvântate monumente edificate ca recunoștință a jertfei lor.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat marți, 1 decembrie 2020, în mijlocul credincioșilor argeșeni, care au sărbătorit împlinirea a 102 ani de la Marea Unire. Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit o slujbă de Te Deum în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a amintit toate momentele importante din istoria neamului nostru care au condus la împlinirea idealului de a trăi uniți și liberi.
În continuare, ierarhul a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului la vechea catedrală arhiepiscopală. La final, credincioșii argeșeni au avut ocazia să urmărească o scurtă prezentare a costumelor și armelor folosite de soldații români în Primul Război Mondial, realizată de membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”.
La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit, după Sfânta Liturghie, slujba de Te Deum în semn de recunoștință pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară au înfăptuit unitatea națională a românilor în anul 1918, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat că Ziua Națională a României constituie cel mai potrivit prilej pentru românii de pretutindeni de a-și îndrepta pașii spre locașurile de rugăciune, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român: „Pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, în bisericile ortodoxe din țară și străinătate, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, ca și cum ar fi o sărbătoare religioasă în sine. Aceasta pentru că 1 Decembrie este Ziua Națională a României, o zi specială când îi pomenim cu recunoștință pe vrednicii noștri înaintași, pe făuritorii Marii Uniri de la 1918, dar și pe predecesorii lor, începând chiar cu marele voievod Mihai Viteazul, care, pentru puțină vreme, a reușit să unească sub același sceptru cele trei provincii românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania. El este cel care a insuflat românilor, mai mult decât oricine, idealul de unitate națională, ce avea să fie împlinit abia la 1 decembrie 1918, datorită jertfelor omenești de pe câmpurile de luptă, în timpul Primului Război Mondial”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a participat la manifestările organizate de Ziua Națională a României în Parcul Crâng din oraș, unde a săvârșit slujba de binecuvântare a monumentului dedicat eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuți la datorie în Primul Război Mondial. De asemenea, ierarhul a plantat unul dintre stejarii care poartă numele celor 775 de eroi buzoieni.
La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Momentul liturgic a reunit reprezentanți ai autorităților locale și centrale, militari din Garnizoana Galați, veterani de război și credincioși, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat patriotismul înaintașilor noștri, dublat de credința în Dumnezeu și dragostea față de valorile naționale. „Fiecare român este un dar pentru România, iar România este locul lui Dumnezeu - Grădina Maicii Domnului, și cel mai mare dar prin care, împreună frați de aceeași credință, de o lege, de un neam, de o limbă și de tradiţii frumoase, realizează că darul care ne ține apropiați este unitatea sfântă, apărată, dezvoltată și oferită mereu unii altora și împreună lui Dumnezeu ca să o binecuvânteze și să o sfințească pentru totdeauna”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.
După slujba de la Catedrala Arhiepiscopală au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea” din Galați.
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit marți, 1 decembrie 2020, slujba de Te Deum la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român dreptcredincios, precum și pentru darul unității într-o singură țară românească și creștină, se arată pe sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a explicat importanța pomenirii eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru țară, înfăptuind unitatea națională a românilor în anul 1918.