Ziua Națională marcată de Academia Română

Un articol de: Marius Nedelcu - 29 Noiembrie 2016

Academia Română a organizat ieri, 28 noiembrie 2016, o sesiune solemnă dedicată Marii Uniri de la 1918 și începutului Primului Război Mondial. La momentul aniversar a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul „Biruinţă prin jertfă. Demnitate prin Unire - Slujitori ai Bisericii pe front şi la Unirea din 1918”.

În deschiderea sesiunii solemne, academicianul Ionel-Valentin Vlad, preșe­dintele Academiei Române, a spus că înaltul for de cultură al țării noastre a pregătit și luptat prin mijloacele specifice pentru unirea românilor într-o singură țară.

„Pe terenul pregătit de Unirea Principatelor Române, de reformele care au urmat, de regele Carol I, Academia Română a fost, atât prin componență, cât și prin obiectivele sale, depozitara culturală a nestinsului dor secular de unire a tuturor românilor. În cadrul ei, toate ținuturile aveau solii lor, fiind reprezentate deopotrivă: Principatele Unite, Ardealul, Maramureșul, Banatul, Bucovina, Basarabia și aromânii din sudul Dunării”, a explicat președintele Academiei Române.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei României, a spus că românii trebuie să își reamintească de Primul Război Mondial, de lupta și sacrificiul înaintașilor.

„Fidelitatea cu care românii s-au adunat în jurul Coroanei a fost temelia luptei politice și diplomatice a oamenilor de stat pentru recunoașterea Unirii și pentru consolidarea țării noastre în Europa. Timp de jumătate de secol, adevărul despre Marele Război a fost mistificat și șters din discuția publică. Avem datoria să aducem la lumină adevărul despre rolul Armatei regale, al societății civile, al oamenilor de stat și al Coroanei în realizarea Marii Uniri”, a spus Principesa Margareta.

La sesiunea solemnă, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a citit mesajul președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

„De 1 Decembrie cinstim eroii Primului Război Mondial și pe toți cei care au realizat Marea Unire, care au pus bazele României moderne, țară construită de și pentru cetățenii ei, egali, indiferent de originea etnică, de limba pe care o vorbesc sau de cultul religios căruia îi aparțin. Pentru România, participarea alături de Antanta în Primul Război Mondial nu a reprezentat numai o șansă a împlinirii naționale, ci și un pas hotărât spre asumarea unor valori politice și a unui destin occidental”, a transmis președintele României.

Academicianul Dan Berindei, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, a vorbit despre participarea României la Primul Război Mondial.

„Singuri a trebuit să înfruntăm patru state europene, între care se afla și puternicul Imperiu German. În 1916, Armata Română a trecut Carpații intrând în sudul Transilvaniei, dar bucuria eliberării fraților nu a fost de durată, raporturile de forțe cu inamicul fiind inegale. După grele lupte s-au impus retragerea din Ardeal și din partea de sud a României și evacuarea Bucureștilor. Armata noastră a fost decimată, dar armele nu au fost abandonate și s-a reușit ca frontul să fie fixat în sudul Moldovei. România a rezistat și, având concursul misiunii militare a generalului francez Berthelot, și-a întărit forța de rezistență în primăvara lui 1917, iar armata țării a fost în stare să repurteze mari biruințe”, a spus academicianul român.

În cadrul sesiunii solemne au mai prezentat referate academicieni, oameni de cultură, istorici, profesori.