Ziua Naţională sărbătorită în ţară şi în străinătate
Ziua Naţională a României a fost marcată prin evenimente speciale în mai multe eparhii din ţară şi din străinătate. La catedralele eparhiale au fost săvârşite slujbe de pomenire a eroilor români, dar şi slujbe de Te Deum la Ziua Naţională. La monumentele eroilor au fost depuse coroane de flori, iar pe arterele principale din oraşe au avut loc defilări ale militarilor români.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale din Târgovişte şi din judeţul Dâmboviţa, a unor senatori şi deputaţi, precum şi a unor numeroşi credincioşi, a oficiat slujba Te Deum-ului la Ziua Naţională a României pe platoul din Piaţa Tricolorului din municipiul Târgovişte. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a arătat că Ziua Naţională reprezintă un prilej de manifestare a unităţii, solidarităţii şi demnităţii româneşti, dar şi un moment de rememorare a jertfei, devotamentului şi fidelităţii pe care înaintaşii noştri le-au dăruit în slujba realizării acestui nobil ideal, de-a lungul istoriei, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.
De 1 decembrie, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit la finalul Sfintei Liturghii o slujbă de mulţumire pentru marele dar al Unirii României de la 1918, ne-a spus Dragoş Olteanu, consilier media eparhial. „Pentru ca poporul român să ajungă un popor unitar, să trăiască în pace şi în armonie, în pământul pe care Dumnezeu a rânduit să ni-l dea nouă, multe jertfe s-au înregistrat de-a lungul secolelor, în cele trei provincii româneşti, Moldova, Ţara Românească şi Transilvania“, a spus Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian.
Comemorarea Unirii la Slobozia şi Giurgiu
În ajunul Zilei Naţionale a României, sâmbătă, 30 noiembrie, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a participat la recepţia oferită de Consiliul Judeţean Ialomiţa, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“ din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro. Cu această ocazie, Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina“ a Protopopiatului Slobozia şi solişti de operă au susţinut un concert de cântece patriotice şi religioase. După Te Deum-ul şi ceremonia depunerii de coroane de flori la Mausoleul Eroilor din curtea Bisericii „Înălţarea Domnului“ din Giurgiu, în Piaţa Tricolorului, în prezenţa Preasfinţitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficialităţilor oraşului, a reprezentanţilor administraţiei publice judeţene şi locale, a avut loc tradiţionala paradă militară de Ziua Naţională, se arată pe site-ul episcopiagiurgiului.ro.
Sărbătoare pentru românii din afara graniţelor
Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, a slujit Sfânta Liturghie şi Te Deum-ul în paraclisul Reşedinţei eparhiale din Gyula, înconjurat de un sobor de slujitori. La capela românească din Budapesta, Te Deum-ul a fost săvârşit duminică seara de părintele protosinghel David Pop, superiorul Aşezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Budapesta, şi de părintele protopop Marius Maghiaru, în prezenţa ambasadorului României Alexandru Victor Micula, a personalului ambasadei, a doamnei Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Ungaria, şi a altor credincioşi ortodocşi români din Budapesta, informează Biroul de presă al eparhiei.
1 decembrie a fost zi de mare sărbătoare în Parohia ortodoxă românească „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Verona, Italia, ne-a spus părintele Ioan Lupăşteanu, consilier media eparhial. După Sfânta Liturghie s-au săvârşit slujba de Te Deum şi parastasul pentru eroii şi martirii români. În încheiere, copiii de la şcoala parohială şi cântăreţii de la strană au susţinut un concert de cântece patriotice, care a început cu imnul „Deşteaptă-te, române!“.