Ziua Unirii, aniversată la Timişoara şi Arad

Un articol de: George Giurgiu - 25 Ianuarie 2015

Cu ocazia împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în toată ţara au avut loc manifestări militare, religioase şi culturale la care au participat oficialităţi ale statului, reprezentanţi ai Bisericii, militari, veterani de război şi români de toate vârstele. La Timişoara şi Arad, evenimentele s-au desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Ca în fiecare an, în oraşul de pe Bega, programul manifestărilor dedicate „Unirii celei Mici“ a debutat cu ceremonia din faţa Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, unde oficialităţile locale au evocat momentele istorice de la 24 ianuarie 1859 şi personalitatea Principelui Unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În deschidere a fost intonat Imnul de Stat în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat“, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a săvârşit îndătinatul Te Deum. Prin rugăciunile înălţate, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român prin unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească din anul 1859. În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat: „Ziua de astăzi stă sub raza de lumină a unităţii. A unităţii neamului nostru românesc şi a unităţii noastre de credinţă. Să rămânem în aceeaşi credinţă pe care am moştenit-o de la strămoşii noştri, sub aceeaşi streaşină străveche a Bisericii noastre Ortodoxe“. Prezent la ceremonie, Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş, a arătat că recunoştinţa faţă de cei care prin jertfa şi năzuinţa lor au pus bazele statului unitar român reprezintă o datorie de suflet a fiecărui cetăţean al acestei ţări. „24 ianuarie 1859 este un moment important în viaţa poporului român. Este primul pas în constituirea statului român modern şi de fiecare dată, pe 24 ianuarie, trebuie să le aducem omagiul nostru celor care în acea perioadă au avut dorinţa ca românii să se unească şi să constituie un stat în istorie. E un lucru mare, un lucru deosebit, iar noi trebuie să învăţăm din acesta, pentru a-l duce mai departe şi a face din statul român ceea ce ne dorim cu toţii“, a precizat Eugen Dogariu. După oficierea serviciului religios au avut loc depuneri de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie, de către oficialităţi judeţene şi locale şi reprezentanţii altor instituţii şi asociaţii din oraş. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi cu tradiţionala horă a unirii la care au luat parte şi elevii de la Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş“ din oraş.

Cu prilejul aniversării zilei istorice de 24 ianuarie, în municipiul Arad s-au organizat o serie de manifestări religioase, militare şi culturale, în prezenţa autorităţilor centrale, judeţene şi locale. Centrul evenimentelor a fost pe platoul din faţa Palatului Administrativ, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit un Te Deum pentru făuritorii Unirii de la 1859, rostind cu acest prilej o bogată cuvântare şi o rugăciune de binecuvântare. După ce a avut loc intonarea Imnului de Stat, muzeograful Bogdan Ivaşcu a susţinut o prezentare privind însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Evenimentul a continuat cu tradiţionala horă a unirii, în care s-au prins şi membrii ansamblului de dans folcloric „Mărţişorul“ al Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu“ din Arad, dar şi elevi veniţi cu profesorii lor să asiste la ceremonie şi numeroşi localnici. Cu această ocazie, arădenii şi-au amintit de cei care s-au străduit pentru realizarea Unirii.