Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Iași

Un articol de: Tudorel Rusu - 26 Ianuarie 2021

La Iași, manifestările dedicate aniversării Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) s-au desfășurat în acest an într-un cadru restrâns. La momentul festiv a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de Te Deum. Din Piața Unirii s-a mers la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, unde Părintele Mitropolit a săvârșit slujba Parastasului pentru făuritorii Unirii Principatelor Române.

În dimineața zilei de 24 ianuarie, de la ora 6:30, Înaltprea­sfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași. Zeci de credincioși au participat la slujba arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.

Conform indicațiilor oferite de Patriarhia Română, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre cele trei căi prin care omul poate să vadă sensul real al existenței sale în lume: „În general, trei sunt căile prin care omul este ajutat să vadă sensul adevărat al viețuirii sale. În primul rând, prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin lumina care se înrădăcinează în mintea omului și-l ajută să vadă. În al doilea rând, prin chemarea cât mai deasă a numelui Domnului Iisus Hristos. Puterea numelui Său luminează mintea, încălzește inima, ca acestea să vadă, să sesizeze prezența lui Dumnezeu în lume, precum și propriile păcate. În al treilea rând, omul este ajutat să vadă prin intermediul Sfintei Scripturi, căci, dacă omul se adân­cește în înțelegerea ei, gă­sește acolo cuvântul lui Dumnezeu, care îl ajută să vadă ceea ce este bine a face, ceea ce este bine a evita, ceea ce este de folos în raportarea la Dumnezeu și în raportarea la cei din jur”.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat hirotonia întru preot a diaconului Alexandru-Mihai Rosnovăț.

„Readucerea Basarabiei acasă - dezideratul prim pe care ar trebui să-l aibă națiunea română”

Ceremoniile oficiale de la Iași prilejuite de împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române au debutat la ora 11:30, prin depunerea la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii a unor coroane și jerbe de flori din partea partidelor politice, a asociațiilor și a altor orga­nizații civice. La ora 12:00 s-a intonat Imnul Național al României, după care a fost oficiată slujba de Te Deum. La acest moment de rugăciune a fost prezent și Înaltprea­sfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După încheierea slujbei de mulțumire s-au depus coroane de flori de către oficialități la monumentul din Piața Unirii.

Reprezentanții autorităților centrale și locale s-au deplasat apoi la Biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde Părintele Mitropolit Teofan a oficiat slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cât și a celorlalți făuritori ai Unirii Principatelor.

La final, ierarhul a rostit și un scurt cuvânt, în care a subliniat faptul că actul unirii românilor va fi considerat desăvârșit atunci când Basarabia va reveni la patria-mamă: „Dumnezeu să-i odihnească în pace pe făuritorii Unirii! O adevărată sărbătoare de 24 ianuarie și o adevărată sărbătoare de 1 decembrie; pentru a fi trăite în autenticitate și în adevăr, trebuie să împlinească dezideratul prim pe care ar trebui să-l aibă națiunea română, anume readucerea Basarabiei acasă. Cred că mulțumirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza este mare în fiecare an, pentru că ne vede aici, la mormântul său, însă această mul­țu­mire nu va fi completă decât după readucerea Basarabiei acasă. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei care au contribuit la unirea românilor, iar pe noi să ne binecuvânteze ca fiecare, în locul nostru, să contribuim la clădirea Marii Uniri”.