Nimic din înfăptuirile acestui popor nu s-a făcut fără sudoare și fără sânge. Astfel și-au păstrat Țările Române neatârnarea, astfel s-a clădit Marea Unire din 1 Decembrie 1918, astfel s-a dus lupta
106 ani de la unirea Bucovinei cu România
La 28 noiembrie 1918 (15 noiembrie pe stil vechi), Congresul General al Bucovinei adopta moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei cu Regatul României, într-un context istoric dificil. În Europa, în condițiile înfrângerii Puterilor Centrale, Austro-Ungaria a intrat într-un proces de dezintegrare, iar câteva state din componenţa fostului imperiu și-au proclamat independența, în a doua jumătate a anului 1918.
În proximitatea noastră, potrivit enciclopediaromaniei.ro, Ucraina îşi proclamase independența, la 19 octombrie 1918, iar noul stat includea şi Bucovina nord-estică, cu orăşelele Cernăuţi, Storojineţ şi Siret. La iniţiativa fruntașilor Bucovinei, Sextil Puşcariu şi Iancu Flondor, s-a convocat, în octombrie 1918, o mare adunare reprezentativă a românilor din provincia Bucovina pentru a hotărî soarta ei. Adunarea din 14/27 octombrie a decis, cu unanimitate de voturi, dar cu opoziţie ucraineană, unirea Bucovinei la celelalte provincii româneşti.