Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură Expoziție senzorială în Cetatea Vinului din Bordeaux

Expoziție senzorială în Cetatea Vinului din Bordeaux

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Cultură
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 24 Aprilie 2023

Un parcurs de degustări însoţit de senzații care se adresează celor cinci simţuri este promisiunea muzeului Cetatea Vinului din Bordeaux, Franţa, după cum informează AFP.

Expoziţia „Via Sensoria”, deschisă în perioada 7 aprilie - 5 noiembrie 2023, propune descoperirea vinului nu doar olfactiv sau gustativ, ci şi prin experienţe vizuale, sonore sau tactile, pe traseul a patru pavilioane care recreează atmosfera şi senzaţiile fiecărui anotimp, asortate cu vinurile potrivite. „Stimulăm toate simţurile, ne lăsăm purtaţi de val fără să mai fie nevoie neapărat de cuvinte”, a spus Laura Dubosc, responsabilă de proiecte muzeografice. 

Primul spaţiu, dedicat primăverii, conţine mai multe banchete aşezate în cerc deasupra cărora se află o corolă de ecrane ce difuzează imagini cu flori deschizându-şi petalele. Fundalul sonor, un amestec de triluri de păsări sau sunete de ploaie, redă, de asemenea, sunetele unui vrej de fasole care se maturizează. Însoţiţi de un somelier, vizitatorii pot servi un Sauvignon Blanc primăvăratic sau un sirop de flori de soc, care este versiunea fără alcool. Parcursul de o oră propune şi un vin alb din Grecia, în ambianţa furtunoasă a unei ploi de vară, un vin roşu La Rioja (Spania), în aroma solului de toamnă, sau un crémant de Alsacia, la penumbra unui banchete din catifea. Inaugurat în 2016, muzeul din Bordeaux (foto) a depăşit pragul de 2 milioane de vizitatori, cu peste 400.000 de turiști anual.

Citeşte mai multe despre:   expozitie