Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură Tradiții culinare în patrimoniul UNESCO

Tradiții culinare în patrimoniul UNESCO

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Cultură
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 27 Aprilie 2022

Două milioane de persoane au semnat o petiţie mondială pentru a susţine înscrierea artei napoletane a preparării pizza, aşa-numita „Pizzaiuolo”, în patrimoniul umanităţii. UNESCO a luat act de acest demers și de dosarul de candidatură, iar pizza a intrat în 2017 pe Lista patrimoniului cultural ima­terial, ținându-se cont că, în acest caz, este vorba nu doar de un preparat gastronomic, ci de un „savoir-faire culinar” care asociază, din secolul al XVI-lea, „cântecele, zâmbetul, tehnica şi spectacolul”, potrivit site-ului organizației.

Arta preparării pizza îşi are originea în Napoli, capitala regiunii italiene Campania, unde trăiesc, cântă şi gătesc aproximativ 3.000 de „Pizzaiuoli”. Sunt împărțiți în trei categorii: maestrul Pizzaiuolo, Pizzaiuolo şi brutarul. Anual, Asociaţia Pizzaiuolilor Napoletani organizează cursuri de istorie şi de tehnică a acestei arte culinare. Însă, abilităţile sunt transmise în primul rând în „bottega”, unde ucenicii îi observă pe maeştri și învață etapele şi elementele-cheie ale meşteşugului. 

Ingredientele esențiale ale unei pizza Napoli sunt roşiile şi mozzarella. Există două variante considerate clasice: pizza Margherita, care conține roşii, mozzarella, busuioc şi ulei de măsline, uneori și puțin parmezan, și pizza marinara, care se face cu roşii, usturoi, oregano şi ulei de măsline. 

Alte tradiții culinare prezente pe Lista patrimoniului imaterial UNESCO sunt cultura cafelei turceşti și arta preparării turtei dulci din nordul Croației.

Citeşte mai multe despre:   patrimoniul UNESCO