De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A început pelerinajul la Sfânta Parascheva
La primele ore ale dimineții, ieri, 11 octombrie 2018, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane ieșene, condus de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a purtat în proce- siune racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la catedrală spre baldachinul special amenajat pentru cinstirea lor de către credincioși. Cu acest moment a început pelerinajul credincioșilor din toată țara în cetatea Iașilor, care se va desfășura până pe data de 15 octombrie. În această perioadă, credincioșii pot participa la un program special de slujbe bisericești la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Ca în fiecare an, consemnându-se ca fiind o tradiție în cetatea Iașilor, sute de pelerini din întreaga țară s-au adunat încă de miercuri seara în curtea Mitropoliei pentru a participa de dimineață la procesiunea ce marchează începutul manifestărilor religioase dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei. Ieri, în jurul orei 6:00, credincioșii au participat la slujba Acatistului Sfintei Parascheva, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, după care slujitorii au luat pe umeri racla Sfintei Parascheva și au pornit în procesiune, înconjurând Catedrala Mitropolitană, spre final, așezând sfintele moaște într-un baldachin special pregătit și împodobit.
„Cu acest moment, procesiunea de la Catedrala Mitropolitană, începe un pelerinaj neîntrerupt până pe data de 15 octombrie. Am observat cu uimire cum pelerinii au venit încă de miercuri să aștepte pentru a fi printre primii care să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. În după-amiaza acestei zile, 11 octombrie, spre seară, așteptăm să primim moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, astfel încât pelerinii vor putea să se închine și la acestea”, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.
Sfânta Liturghie arhierească, la Catedrala Mitropolitană
După depunerea spre închinare a raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, slujitorii Catedralei Mitropolitane au oficiat Taina Sfântului Maslu, Miezonoptica și Utrenia, iar în continuare Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Filoteos” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, dirijat de părintele prof. Teodor Cenușă.
Tot, ieri, de la ora 16:00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, credincioșii au participat la slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar începând cu ora 20:00, în același sfânt locaș, a fost săvârșită slujba de priveghere (Vecernia, Litia și Utrenia) în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, urmând unei tradiții împământenite în capitala Moldovei.
Întâmpinarea moaștelor Sfintei Ecaterina
Un alt moment important al hramului a avut loc ieri-seară, când, pe Aeroportul Internațional Iași, o delegație a Arhiepiscopiei Iașilor a întâmpinat racla cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, adusă de slujitori din Biserica Ortodoxă a Greciei, din orașul grec Katerini. Sfintele odoare ale marii mucenițe, mai precis mâna dreaptă, au fost așezate lângă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pentru a fi cinstite de credincioși.
Astăzi, 12 octombrie, urmând o frumoasă și deja veche tradiție instituită cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva, are loc procesiunea „Calea Sfinților”. La pelerinajul care se va desfășura, începând de la ora 19:00, pe mai multe străzi din zona centrală a orașului sunt așteptați să participe mii de pelerini și de locuitori ai Iașilor, care vor însoți procesiunea purtând în mâini făclii aprinse.
Sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu ierarhi și slujitori, va sfinți biserica închinată Sfântului Iulian din Tars și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Complexul studențesc „Tudor Vladimirescu” ce aparține Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, numită și „biserica studenților”.