„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om de neam mare s-a dus într-o țară îndepărtată ca să-și ia domnie și să se întoarcă. Și, chemând zece slugi ale sale, le-a dat zece mine și a zis către ele:
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Baia Mare
La Baia Mare a avut loc vineri, 5 iulie, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sub genericul „Iubesc satul românesc”, la care au participat 1.200 de tineri din toate protopopiatele celor trei eparhii din mitropolie.
La manifestare a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar.
Evenimentul a început la Muzeul Satului din Baia Mare, loc în care se regăsesc uliţele satului românesc, biserica şi casele din toate părțile Maramureşului: Lăpuş, Codru, Chioar şi Maramureşul tradiţional.
Deschiderea oficială a avut loc la amfiteatrul în aer liber de la Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară, unde a avut loc festivitatea de deschidere, conferinţa inaugurală, urmată de alte alocuțiuni din partea celor doi ierarhi maramureșeni, a oficialităților locale și județene, precum și a altor invitați, după cum informează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Ziua a continuat cu diverse activităţi educative, recreative și de socializare.
Apoi, „Procesiunea bucuriei” s-a desfășurat pe traseul: Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, unde se află şi Muzeul Satului – străzile principale ale orașului Baia Mare – Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, după care, în fața Catedralei, a avut loc slujba Vecerniei, urmată de cuvântul de învățătură al Părintelui Mitropolit Andrei și festivitatea de încheiere: „Cuvântul meu îl intitulez «Prietenie, camaraderie, dragoste», pentru că aşa intuiesc, aşa e normal, ca prietenia dintre tinerii Mitropoliei noastre să se întărească. Apoi, camaraderia, care este tot mai rară, s-a stabilit în sufletele oamenilor tineri pe care dumneavoastră îi influenţaţi (…) Trebuie să fiţi contaminaţi pentru ceva şi apoi vorbim şi de dragoste, pentru că e o virtute, cea mai mare, şi în lumea în care trăim noi este atâta ură. E nevoie de dragoste. Sigur că şi dragostea este înţeleasă greşit, de multe ori, în vremurile în care trăim. În general, e vorba de dragostea creştină, dar apoi şi de dragostea curată dintre un băiat şi o fată, pe care a lăsat-o Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel ne învaţă pe noi că dragostea nu e o simplă declaraţie, ci dragostea se concretizează prin fapte. Noi aşa nădăjduim că veţi fi buni misionari ai Domnului Hristos într-o lume ce se secularizează, se îndepărtează de cele sfinte, dar să ştiţi că şi dacă sunt mulţi oameni care nu mai au preocupări religioase, dacă noi vorbim cu Domnul Hristos – ieşim biruitori. Până la urmă, noi vom fi biruitori. Noi, adunându-ne sub Crucea Domnului Hristos. De data aceasta, în faţa falnicei Catedrale din Baia Mare, care rămâne ctitorie pentru veşnicie”.
La final, Preasfințitul Părinte Iustin a acordat Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Jubiliară „Justinian Arhiepiscopul”, emise cu ocazia „Anului omagial al satului românesc”, iar Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Județean Maramureș, a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.
„Ne-a reîntâlnit pentru a doua oară în incinta Catedralei Episcopale în adunarea noastră mitropolitană, de unde a început flacăra reuniunilor tineretului creştin ortodox din România. A fost şi prima reuniune naţională, cu participare internaţională, tot aici, la Baia Mare, în 2014, organizată atunci cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel şi a Sfântului Sinod. A fost un început care a continuat şi care continuă, ajungând la cea de a şasea ediţie. Socotind că la fiecare ediţie au fost între 3.000 şi 6.000 de tineri, iată, suntem la cea de a şasea ediţie şi constatăm că au fost mai mult de 25-35.000 de tineri la aceste şase reuniuni de tineri frumoşi şi credincioşi. De data aceasta, ne-am reîntâlnit aici în Baia Mare, un oraş minunat, curat, frumos, ospitalier, într-un judeţ care are ca valoare supremă credinţa şi care promovează tradiţiile şi cultura noastră creştină şi tot ce ţine de sufletul românesc: graiul, portul, obiceiurile, în frunte cu jocul, doina, horile, tot ce înfrumuseţează sufletul nostru românesc. De aceea, Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să organizăm reuniunea aceasta şi vă mulţumim dumneavoastră, tinerilor, că aţi sacrificat o zi din acest sfârşit de săptămână, ca să puteţi să veniţi la Baia Mare, să vă reîntâlniţi cu cei pe care i-aţi cunoscut cândva sau să vă întâlniţi pentru prima dată, conduşi de părinţii coordonatori de la protopopiate şi de sectoarele care lucrează cu tineretul în cadrul celor trei eparhii”, a spus Preasfinţitul Episcop Iustin.
Părintele Mitropolit Andrei a primit titlul de „Cetățean de Onoarea al județului Maramureș”, distincție înmânată de președintele Consiliului Județean Maramureș.
Baia Mare este oraşul de la care a pornit iniţiativa întâlnirilor tinerilor ortodocşi, în 2013, la iniţiativa Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a organizat prima întâlnire a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, urmată, în 2015, de Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa, eveniment desfășurat la Cluj-Napoca, precum și de celelalte întâlniri din anii trecuți, care au avut loc în diverse eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române.