Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Acord asupra unei reforme a Politicii Agricole Comune
Miniştrii agriculturii din statele UE au ajuns la un acord asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), destinată să ţină cont mai mult de provocările climatice şi de mediul înconjurător. România s-a opus stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme în noul PAC. După ce vor trece și de Parlamentul European, regulile noului PAC ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
„După o luptă îndelungată, am ajuns la un acord crucial”, a declarat ministrul german al agriculturii, Julia Kloeckner, la finalul reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii, care a avut loc la Luxemburg, transmite AFP.
Oficialul german a dat asigurări că a fost găsit un echilibru între îngrijorările privind sustenabilitatea, constrângerile ecologice şi securitatea alimentară. Orientările adoptate de statele membre vor face obiectul negocierilor cu Parlamentul European, pentru a putea intra în vigoare în ianuarie 2023.
În centrul discuţiilor în Consiliul AgriFish care au durat două zile și s-au încheiat miercuri a figurat sistemul „eco-schemelor” propuse de Comisia Europeană pentru a „înverzi” agricultura europeană. Statele membre trebuie să ajungă la un consens cu privire la valoarea, definiţia şi obiectivul acestor servicii.
Propunerea a fost susținută de Germania, Franţa, Suedia, Danemarca, Belgia sau Spania, nu și de unele guverne, în special din Europa de Est, care se tem că vor pierde fonduri europene dacă un număr insuficient de fermieri vor participa la programele de mediu. Până acum, „eco-schemele” erau voluntare.
România nu a fost de acord cu stabilirea unui procent obligatoriu pentru eco-scheme, mai ales pentru statele membre ale căror plăţi directe sunt sub 90% din plata medie europeană.
„Legat de arhitectura verde, de eco-scheme, România reiterează că statele membre ar trebui să aibă flexibilitatea de a decide în funcţie de nevoile specifice. Am prefera să nu existe o alocare distinctă pentru eco-scheme. Oricum 20% din plăţile directe pentru eco-scheme este prea mult”, a declarat ministrul Adrian Oros, în prima zi a reuniunii Consiliului AgriFish, unde a prezentat poziţia României privind noul PAC.
În ceea ce priveşte condiţionalităţile, Oros a precizat că România susține exceptarea fermelor mici de la aplicarea condiţionalităţii şi aplicarea facultativă a disciplinei financiare pentru fermele care primesc sub 2.000 de euro plăţi directe. „Nu suntem de acord cu modalitatea în care a fost stabilită alocarea financiară pentru plăţile directe, deoarece s-a stabilit în baza suprafeţei anului de referinţă 2016. Susţinem o plată redistributivă de minimum 10% pentru susţinerea şi consolidarea fermelor de familie şi o plafonare voluntară”, a mai spus Oros.
(Cristina Zamfirescu)