Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ajutor de adaptare în sectorul porcinelor
Producătorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare excepțional în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri naționale și europene, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern. Sprijinul are scopul de a compensa pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc, pe fondul contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere și ofertă. Jumătate din suma alocată finanțării acestui sprijin, respectiv 5,4 milioane de euro, provine din fonduri europene - Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe anul 2016, iar jumătate, din fonduri naționale. Peste 50% din consumul de carne de porc în România este asigurat din importuri şi se ridică la 11 milioane de porci anual. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, ţara noastră avea la finele lunii mai 2016 aproximativ 4,6 milioane de porci.