Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ajutor pentru cei vârstnici
Linia naţională Telefonul Vârstnicului anunţă deschiderea a noi servicii de sprijin pentru persoanele în vârstă şi suplimentarea echipei de specialişti şi voluntari în următoarea perioadă, în contextul crizei determinate de coronavirus. De asemenea, în numeroase locuri din țară, echipe de voluntari îşi oferă sprijinul pentru a face cumpărături vârstnicilor. Persoanele în etate, cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus, evită riscurile doar dacă stau acasă, izolarea fiind oficial recomandată de autorităţi şi specialişti.
Prin Telefonul Vârstnicului, la numărul 0800.460.001, vor fi preluate şi plasate comenzi online pentru produse alimentare şi bunuri de strictă necesitate, cu livrarea şi plata acestora prin curier la domiciliul vârstnicilor, anunță un comunicat al Fundaţiei Regale Margareta a României, inițiatoarea, în 2015, a acestui proiect de asistență socială de care au beneficiat până acum peste 40.000 de persoane.
Pe lângă preluarea nevoilor de produse alimentare și a medicamentelor, la numărul 0800.460.001, echipa de specialişti, formată din cinci psihologi, trei asistenţi sociali şi 20 de voluntari, oferă și sprijin emoţional persoanelor vârstnice care se confruntă cu stări de anxietate sau depresie, accentuate în situaţia de izolare şi amplificate de comunicarea media intensă legată de coronavirus.
Izolarea socială reprezintă cea mai eficientă măsură de prevenţie a îmbolnăvirii și este oficial recomandată de autorităţi şi specialişti. În contextul actual, 3,7 milioane de vârstnici din România evită riscul de infectare doar dacă stau acasă, arată sursa citată.
Telefonul Vârstnicului este accesibil gratuit din orice reţea, de luni până vineri, orele 8:00-20:00 şi sâmbăta, orele 8:00-16:00.
O inițiativă asemănătoare a apărut la Oradea, unde Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a pus la dispoziţia comunităţii numărul Tel Verde 0800.410.430, la care pot fi sesizate cazurile vârstnicilor lipsiţi de ajutor.
„Vrem astfel să ajutăm persoanele vârstnice din comunitate (peste 65 de ani) şi pe cele cu dizabilităţi care sunt lipsite de sprijinul familiei sau al unui aparţinător“, se arată în comunicatul DASO.
De asemenea, la Zalău, un grup de tineri voluntari îşi oferă sprijinul pentru a le face cumpărături vecinilor vârstnici din bloc, pentru a-i feri de expunerea la coronavirus.
„Ai peste 70 de ani? Atunci trebuie să stai în casă! Noi suntem aici să te ajutăm!“, se arată într-un afiş postat deja în mai multe scări de bloc din municipiu.
Afişul a fost realizat în cadrul unei campanii organizate de DSP Cluj, Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj şi Observatorul Român de Sănătate, cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Cluj. Pe afiş se regăsesc şi datele de contact ale tinerilor care se oferă voluntari la cumpărături, dar şi paşii ce trebuie urmaţi pentru a se evita contaminarea cu coronavirus în timpul acţiunilor de sprijin.