Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Apel comun pentru eliminarea armelor nucleare
O sută de reviste medicale din întreaga lume, inclusiv cele mai prestigioase precum „The Lancet”, „The British Medical Journal” şi „New England Journal of Medicine”, au lansat un apel comun pentru eliminarea armelor nucleare. Iniţiativa editorilor vine ca urmare a intensificării retoricii Kremlinului cu privire la posibilitatea de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina. Totodată, duminică, 6 august, s-au împlinit 78 de ani de la primul atac nuclear lansat de Statele Unite asupra oraşului japonez Hiroshima.
Ameninţarea unei catastrofe nucleare este „semnificativă şi în creştere”, scrie AFP, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a reluat discursul cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina, nord-coreenii continuă testarea rachetelor, iar iniţiativele de neproliferare sunt blocate. Astfel, deşi rar, însă nu surprinzător, o sută de reviste medicale din întreaga lume, inclusiv cele mai prestigioase, au publicat săptămâna trecută un apel (editorial) comun în care solicită statelor care deţin arme de distrugere în masă „să îşi elimine arsenalele nucleare înainte de a ne elimina pe noi”. „Pericolul este semnificativ şi în creştere”, au scris într-un editorial redactorii-şefi ai unor reviste medicale de top precum „The Lancet”, „The British Medical Journal” şi „New England Journal of Medicine”.
Orice utilizare a armelor nucleare „ar fi catastrofală pentru umanitate”, mai subliniază editorialul.
„Chiar şi un război nuclear limitat, care să implice doar 250 din cele 13.000 de arme nucleare din lume, ar putea ucide 120 de milioane de persoane şi ar putea provoca o perturbare climatică mondială, ducând la o foamete nucleară şi la punerea în pericol a două miliarde de persoane”, potrivit autorilor editorialului.
Textul a fost publicat în aceeaşi săptămână cu reuniunea de la Viena a comitetului pregătitor pentru o nouă revizuire a Tratatului ONU de neproliferare nucleară (TNP), intrat în vigoare în 1970. O nouă revizuire a acestui tratat, a zecea, a eşuat în 2022, Statele Unite punând eşecul pe seama „obstrucţionismului cinic” al Rusiei.
Totodată, ieri, în Japonia s-au marcat 78 de ani de la prima utilizare a armelor nucleare împotriva civililor. Statele Unite au lansat un prim atac nuclear asupra oraşului Hiroshima la 6 august 1945 şi, trei zile mai târziu, au aruncat o a doua bombă atomică asupra oraşului Nagasaki.
Pentru a păstra vie amintirea supravieţuitorilor de la Hiroshima, al căror număr continuă să scadă, un grup de adolescenţi japonezi au pictat tablouri care au ca punct de plecare conversaţiile cu victimele.
În contextul ameninţărilor ruse în Ucraina, autorităţile române au distribuit încă de anul trecut pastile de iod, iar pe platforma https://fiipregatit.ro/ghid/accident-nuclear/ regăsim un ghid cu sfaturi în caz de accident nuclear. (O.N.)