Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Comercianţii care nu emit bonuri fiscale riscă suspendarea activităţii
Agenţii economici care nu emit bonuri fiscale către cumpărători vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 15.000 de lei şi suspendarea activităţii, normele legale intrând în vigoare de duminică, 1 martie. Tot de la această dată, comercianţii sunt obligaţi să afişeze lângă casa de marcat un anunţ prin care informează clienţii că, “în cazul în care nu primesc bon fiscal, pot să păstreze produsul cumpărat fără să-l plătească”.
De la 1 martie a intrat în vigoare ordonanţa de Guvern care vizează reducerea evaziunii fiscale, actul normativ precizând foarte clar că agenţii economici care nu vor emite după această dată bonuri fiscale către cumpărători pot fi sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei, dar şi cu suspendarea activităţii. Potrivit legii, suspendarea activităţii poate fi pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni. ANAF precizează totodată că la data suspendării unitatea este sigilată şi se afişează vizibil anunţul: „Activitate suspendată de Antifraudă - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale“, iar pe durata suspendării unitatea rămâne sigilată. „Procedura de sigilare va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata încălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat“, se menţionează într-un comunicat de presă al ANAF, citat de Agerpres. Totodată, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei.
În acelaşi timp, de la 1 martie, comercianţii sunt obligaţi să afişeze lângă casele de marcat un anunţ prin care informează clienţii că „în cazul în care nu primesc bon fiscal, pot să păstreze produsul cumpărat fără să-l plătească“. În cazul restaurantelor, anunţul trebuie să figureze pe prima pagină a meniurilor. Comercianţii care nu se conformează prevederilor legale vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei.
Pentru a semnala nerespectarea obligaţiilor legale ale operatorilor economici, consumatorii pot apela gratuit, non stop, serviciul TEL Verde al Ministerului Finanţelor Publice 0800800085. (Oana Nistor)