Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Continuă campania însămânţării de primăvară
În această lună continuă campania de însămânţare a culturilor de primăvară. Vremea bună a fost aliatul agricultorilor români, care ştiu că domeniul cultivării pământului depinde de condiţiile meteo.
După ce s-a desfăşurat cu succes campania de însămânţare de toamnă a grâului, orzului şi rapiţei, este momentul ca agricultorii români să continue munca de însămânţare pentru culturile de primăvară care ocupă 70% din suprafaţa arabilă a României. Specialiştii în horticultură spun că pentru a alege cea mai bună dată de semănat pentru o cultură trebuie să ţineţi cont în primul rând de cerințele plantei față de temperatura de germinare și apoi de starea terenului, de posibilitățile de intrare pe el. Fiecare plantă de cultură are un prag minim al temperatuii de germinație, atunci când se ia decizia de însămânțare temperatura solului trebuie să aibă tendința de creștere față de minima de germinație. Altfel, cultura va avea numerose goluri sau va fi compromisă. În ultima perioadă, asistăm la o trecere directă de la iarnă la o „vară timpurie”, fapt ce determină o lipsă de apă în sol și ne obligă la un semănat mai timpuriu, fără a ține seama de o dată calendaristică. Întârzierea semănatului a dus în unele cazuri la pierderi substanțiale de recoltă. Pentru culturile de primăvară, perioada optimă de semănat este atunci când, în sol, la adâncimea de încorporare a seminţei, se realizează temperaturi mai mari de 8 grade Celsius, în cazul florii-soarelui, şi 8-10 grade Celsius, pentru porumb. Calendaristic, aceste condiţii corespund perioadei 1-20 aprilie, pentru estul, sudul şi vestul ţării, şi 15-30 aprilie, pentru zonele din nord. Agricultorii au la dispoziție culturi care germinează ușor, la 1-5 grade Celsius, dar care au nevoie de o umiditate crescută în sol. Aceste plante - numite din epoca I - se însămânțează primăvara timpuriu, chiar în mustul zăpezii unele dintre ele, fiind vorba despre mazăre, orz, orzoaică, in, lucernă sau sfeclă-de-zahăr. A doua categorie de culturi, cele din epoca II - porumbul, soia, floarea-soarelui sau fasolea, au nevoie de temperaturi mai ridicate în sol pentru a germina (7-10 grade Celsius, chiar mai mult). Potrivit datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperatura solului la adâncimea de 5 centimetri se va încadra între 5 şi 14 grade Celsius, limite favorabile pregătirii patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primavară din prima urgenţă (lucerna, mazărea, borceagul etc.) Cât priveşte cerealierele de toamnă (orz şi grâu), acestea vor parcurge răsărirea (80%-100%), apariţia frunzei a treia (40%-100%) şi înfrăţirea (30%-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi începutul alungirii paiului (10%-25%), izolat în vestul şi sudul ţării. La cultura de rapiţă se va continua înfrunzirea (7-14 frunze), iar în sud-vestul ţării se va înregistra faza de alungire a tulpinii (10%-30%). Fermierii români au însămânțat în 2016 puțin peste 3,82 milioane de hectare cu culturi de primăvară, din care 2,4 milioane de hectare au fost însămânțate cu porumb.