Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Discuții la Bruxelles pe tema măsurilor fiscal-bugetare
Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat, la Bruxelles, măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare și a solicitat Comisiei Europene să accepte un deficit de 5,5% din PIB, nu de 4,4%, care e ținta din Buget și care nu poate fi respectată.
Oficialul român a invocat în sprijinul cererii României creșterea neprevăzută a cheltuielilor, generată mai ales de factori externi.
„Ținta de 4,4% din PIB aproape că nu poate fi respectată. Am arătat și cauzele, care au fost atât de natură internă, cât și de natură externă. Discutăm aici de la cheltuielile pe compensarea energiei pentru populație și mediul de afaceri până la cheltuielile care au fost cu refugiații din Ucraina, pe linie de costuri directe și costuri indirecte pe care le-am avut. De asemenea, am avut costuri cu cheltuielile militare - România și-a crescut alocarea bugetară de la 2% la 2,5%”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.
De asemenea, ministrul a prezentat responsabililor europeni măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru a reduce deficitul bugetar și impactul fiecăreia dintre acestea.
„Am discutat în termeni de impact bugetar, unde (reprezentanții Comisiei Europene, n.r.) au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”, a mai explicat ministrul finanțelor, la același post de televiziune.
Potrivit acestuia, partea română va reveni în fața Comisiei pentru a prezenta metodologia de calcul a impactului bugetar a măsurilor prezentate, urmând ca oficialii de la Bruxelles să se pronunțe asupra acestora, iar în cazul unui aviz pozitiv, măsurile să fie adoptate în cursul lunii septembrie.
Potrivit unei postări a ministrului Boloș pe o rețea de socializare, reformele ample de natură bugetară şi economică, inclusiv reformele sistemului de pensii, ale administraţiei fiscale, ale salariilor din sectorul public trebuie văzute ca oportunități pentru stimularea creşterii economice, atragerea de investiţii şi îmbunătăţirea vieţii românilor, având în vedere cele 46 de miliarde de euro prin programele operaţionale aferente exerciţiului financiar 2021-2027 şi alte 28 de miliarde prin PNRR. El a precizat că în următoarele zile vor continua discuţiile pe pachetul de măsuri de consolidare fiscal-bugetară.
Potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor, după șapte luni, deficitul bugetar a crescut la 2,43% din PIB (38,6 miliarde de lei în termeni nominali). În aceeași perioadă a anului trecut, deficitul a fost de 1,89% din PIB (26,7 miliarde de lei).
România se află în procedură de deficit excesiv, existând riscul sistării acordării fondurilor europene până la încadrarea în ținta de deficit, în cazul în care Comisia Europeană nu va aproba măsurile propuse de Guvern. (C. Z.)