Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Impozite reduse pentru agricultorii păgubiţi de îngheţ
Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza îngheţului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, însă acestea trebuie evaluate de comisiile locale, susţine ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea. Reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) atrag atenţia, într-un comunicat, că fenomenele climatice din ultima perioadă au dus la pierderi în pomicultură şi viticultură de până la 100% la nuc în zona colinară. Conform ASAS, în zona Iaşi şi Bistriţa nu au fost înregistrate pierderi mai mari de 35%, iar la Iași, cireşul a fost afectat în proporţie de 35%. Tot la nuc, pagubele suferite de agricultorii din Dobrogea sunt de 100% în zona colinară. Informaţiile transmise de ASAS arată că în cazul culturii de căpşun îngheţul a produs pagube de 90% în zona colinară. În domeniul viticulturii, îngheţurile târzii au afectat diferențiat lăstarii principali şi implicit producţia, în funcţie de amplasarea plantaţiilor viticole şi pornirea în vegetaţie a soiurilor vinifere. Pe podgoriile din nordul Moldovei, îngheţul a dus la pierderi mari de 70-90%, iar în partea de sud şi sud-est, temperaturile negative au afectat lăstarii principali şi producţia în proporţie de 15-90%. În Dobrogea nu s-au înregistrat pierderi, datorită dezmuguritului întârziat al majorităţii soiurilor. În podgoriile din Transilvania se estimează pierderi între 20% şi 80% în cazul amplasării plantaţiilor pe şes.