Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Noi reguli de etichetare a produselor lactate

Noi reguli de etichetare a produselor lactate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 09 Aprilie 2016

Producătorii de lapte din România sunt obligaţi să men­ţioneze pe ambalajele produselor lactate procentul de lapte praf folosit, precum şi locul de provenienţă a lap­telui crud, arată o lege votată în Camera Deputaţilor. Men­ţiu­nea „lapte românesc” va putea fi făcută doar pentru laptele provenit de la vacile din România, nu şi pentru cel importat.

Legea privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, precum şi a produselor lactate, a primit votul Camerei Deputaţilor. Cele mai importante modificări aduse de noul act normativ vizează obligativitatea înscrierii pe etichetă a ţării de origine şi a locului de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum. Mai mult, dacă la obținerea laptelui de consum s-a folosit și lapte praf, procentul acestuia în conținut trebuie, de asemenea, specificat prin etichetare. Potrivit actului normativ, informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui în câmpul vizual vor include lista ingredientelor folosite, ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum, cantitatea netă a produsului alimentar şi declaraţia nutriţională. De asemenea, pe noile etichete trebuie să fie menţionate condiţiile de păstrare, denumirea ambalatorului şi marca de identificare, conţinutul de grăsime exprimat în procente, precum şi procesul de tratament termic utilizat. Pentru laptele şi produsele lactate care provin de la alte specii decât de la vaci de lapte se va menționa specia de la care provine. Modificările de compoziţie vor fi clare pe etichetă: îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză.

Pot primi menţiunea „produs natural” doar produsele lactate care conţin în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf. Menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România. Producerea, expunerea spre vânzarea şi/ sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se va sancţiona cu amendă de la 20.000 de lei la 25.000 de lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz.

Un studiu publicat anul trecut arată că 89% dintre consumatori preferă să cumpere alimente româneşti, iar trei sferturi spun că magazinele ar trebui să vândă produse autohtone chiar dacă sunt mai scumpe.

Potrivit unor date ale Consiliului Concurenţei, 63% din laptele vândut în supermarketuri şi hipermarketuri e românesc, iar 36% provine din alte ţări ale Uniunii Europene. Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu realizat de Eurostat, în timp ce media UE de procesare în fabricile locale era de 92% în 2013. În decursul unui an, din decembrie 2014 și până în aceeași lună a anului 2015, prețul laptelui de vacă a scăzut cu aproximativ 12%, conform indicelor prețurilor de consum publicate de Institutul Național de Statistică.

După votul din Camera Depu­taților, legea va fi trimisă spre promulgare la președintele României și, ulterior, se va publica în Monitorul Oficial. Legea ar urma să intre în vigoare la 90 de zile de la înştiinţarea Comisiei Europene.