Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Noul Cod Silvic lansat în dezbatere publică
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a prezentat marţi, în conferinţă de presă, principalele prevederi „din legea de bază a silviculturii”. Noul Cod Silvic „a fost conceput de experţi externi” şi este „primul document de acest fel scris de la zero din 2008 încoace”. În chiar ziua lansării în dezbatere publică, proiectul de lege a fost criticat de organizaţiile de mediu.
Codul Silvic a fost construit ţinându-se cont în special de noile strategii în materie de mediu, de nevoile sectorului şi de evoluţia aşteptărilor societăţii faţă de pădure, a transmis ministrul Mircea Fechet.
Noul Cod Silvic interzice tăierile „la ras” în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării şi va permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar. De asemenea, stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure şi cu autorii din spatele acestora.
„Avem 46 de milioane de euro, bani din PNRR, ce vor fi investiţi în tehnologii care să combată tăierile ilegale, fie că vorbim despre monitorizare prin satelit a ceea ce se întâmplă astăzi în pădurile României, fie că vorbim despre reţeaua de camere video, 350 la număr, şi va fi finanţată din PNRR şi care va constitui o vastă reţea, exact cum e reţeaua de camere video care verifică rovinietele”, a transmis ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Totodată, se acordă dreptul proprietarului de pădure (fie el stat sau privat) la soluţii alternative de pază - de la firme specializate la pază organizată în regim propriu şi în baza unui regulament, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege.
Toţi proprietarii de pădure din România vor fi incluşi în Registrul Naţional Forestier, va fi întocmit Catalogul Naţional al Ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare şi apare un concept nou - „insulele de îmbătrânire”, de minimum 0,1 ha, vor fi protejate de tăieri.
De asemenea, plimbările pe jos sau cu bicicleta vor fi permise în orice pădure din ţară, deţinută de stat sau privată.
Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile, textul de lege poate fi consultat: AICI.
Reprezentanţii WWF România critică punctual varianta de Cod lansată în dezbatere publică, apreciind că „nu este instituită o reformă clară a sistemului de combatere a exploatărilor ilegale” şi că „transparenţa privind monitorizarea unitară a sectorului forestier naţional lipseşte”. (O.N.)