Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Nu vor exista scumpiri la alimente din cauza secetei
Peste un milion de hectare cu porumb şi floarea-soarelui au fost afectate de secetă și, potrivit ministrului agriculturii, se caută soluţii şi pentru despăgubirea fermierilor care au însămânţat în primăvară. Oficialul a dat asigurări că nu vor exista scumpiri, cauzate de secetă, la produsele alimentare, în mod special la pâine. Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele anului agricol 2019-2020, confirmă dezastrul și reprezentaţii unei firme de asigurări.
Recolta din acest an a fost afectată foarte tare de seceta pedologică extremă şi puternică, care s-a răsfrânt asupra culturilor însămânţate în toamna anului trecut, dar şi a celor din primăvară, a spus ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros, luni seara, la un post de televiziune.
„Dacă din cele 2,9 milioane ha însămânţate în toamnă au fost afectate 1,18 milioane hectare, din nefericire şi tot ceea ce s-a însămânţat în primăvară, şi aici mă refer în primul rând la porumb şi floare, iarăşi avem o cifră destul de mare: peste un milion de hectare afectate. (...) Pentru suprafeţele însămânţate în primăvară avem o evaluare, facem verificările şi căutăm soluţii să-i despăgubim şi pe aceşti fermieri”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.
Întrebat dacă vor exista scumpiri din cauza secetei la produsele alimentare şi în mod special la pâine, şeful de la Agricultură a răspuns: „Cu siguranţă nu se va întâmpla acest lucru”.
„Producţiile au fost scăzute, dar necesarul de consum pentru grâu panificabil este de 2,2 milioane tone. Mai consumăm cam 550.000 tone pentru grâu seminţe, mai sunt cam 400.000 tone pentru grâu utilizat în furaje şi încă aproximativ 500.000 tone de grâu pentru industrializare, alcool. Acesta este consumul intern al României. Anul acesta am avut o producţie de 5,6 milioane tone, deci producţia de anul acesta, deşi a fost diminuată mult de secetă, acoperă necesarul de consum. Dar preţul grâului nu e dat doar de ceea ce se produce într-o anumită ţară. (…) La nivel mondial producţiile au crescut, de aceea nu ne aşteptam ca preţul grâului de panificaţie să crească şi să crească şi cel al pâinii”, a explicat Oros.
Potrivit unei companii specializate în asigurarea culturilor agricole, seceta extremă a produs peste 80% din pagubele anului agricol 2019-2020, iar în baza dosarelor deja avizate, valoarea totală a daunelor plătite se va situa în jurul sumei de 100 milioane de lei.
„Fermierii români sunt vulnerabili în calea fenomenelor meteo extreme din ce în ce mai frecvente, înregistrând pagube tot mai mari şi mai greu de depăşit de la un an la altul”, a declarat Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări.
Acesta susţine că este nevoie şi de un set de măsuri de prevenţie care să reducă frecvenţa şi gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislaţie simplificată şi mai puţină birocraţie.
(Cristina Zamfirescu)