Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Oraşele în care e mai uşor să deschizi o afacere
Întreprinzătorii români se confruntă cu o serie de facilităţi, dar și obstacole, în funcţie de locul în care îşi stabilesc afacerile. Un studiu efectuat în 22 de oraşe din România de compania de consultanță Doing Business și preluat de Agerpres arată că cele mai mari decalaje există în obţinerea autorizaţiilor de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică şi soluţionarea litigiilor comerciale.
Birocraţia rămâne unul din principalii factori de care continuă să se plângă antreprenorii români, deși la nivelul administrației centrale s-au luat, anul trecut, câteva măsuri de debirocratizare. În statisticile europene, România se menține în topul țărilor cu cel mai mare timp de procesare a documentelor necesare înființării unei firme.
Pentru a încuraja iniţiativa privată şi creşterea investiţiilor, autorităţile locale au preluat iniţiativa debirocratizării şi fac eforturi pentru a asigura condiţii cât mai prielnice celor care vor să-şi deschidă o afacere. Cel puțin așa reiese din analiza comparativă privind timpii necesari pentru înregistrarea TVA realizată în 22 de oraşe de firma de consultanţă Doing Business, preluată de Agerpres.
Studiul relevă faptul că este mai uşor să demarezi o afacere în Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara, unde înregistrarea TVA durează o săptămână, faţă de Constanţa, unde durează două săptămâni, sau Craiova, cu trei săptămâni.
Pe de altă parte, Craiova se remarcă prin eficienţa obţinerii autorizaţiilor de construire datorită unui proces simplificat de obţinere a avizelor în etapa premergătoare construirii. Iaşiul conduce la capitolul privind racordarea la reţeaua de energie electrică, în timp ce Oradea se evidenţiază pentru calitatea superioară a administraţiei funciare. Timişoara se remarcă pentru performanţa în soluţionarea litigiilor comerciale.
„Întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcţie de locul în care îşi stabilesc afacerile. Punerea în aplicare a reglementărilor aplicabile mediului de afaceri şi eficienţa instituţiilor publice diferă semnificativ de la oraş la oraş. Cele mai mari decalaje există în obţinerea autorizaţiilor de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică şi soluţionarea litigiilor comerciale. De exemplu, o autorizaţie de construire se obţine în 156 de zile în Oradea, de două ori mai repede decât în Constanţa sau Timişoara. Dar, de asemenea, Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau Iaşi“, menţionează sursa citată.
Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova şi Iaşi şi aproape 8 luni în Timişoara.
„Există încă loc de mai bine în ceea ce priveşte gestionarea autorizaţiilor de construire şi racordarea la reţeaua de energie electrică. Obţinerea autorizaţiei de construire este considerabil mai dificilă decât în multe dintre statele membre Uniunii Europene, în mare parte din cauza numărului mare de aprobări pe care constructorii trebuie să le obţină înainte de a solicita un permis de construire. Între timp, pentru racordarea la reţeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aştepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile) chiar şi în Iaşi, oraşul care înregistrează cele mai rapide formalităţi dintre cele 22 de localităţi comparate“, se mai arată în aceeași analiză.
Pentru a uşura procesul de înregistrare a societăţilor comerciale, firma care a realizat studiul menţionat recomandă exemplul Ungariei, care a suprapus înregistrarea TVA cu înregistrarea fiscală a companiilor la Registrul Comerţului.
De asemenea, ar fi utilă încurajarea utilizării platformelor online, prin acordarea de reduceri ale tarifelor, aşa cum s-a procedat în Bulgaria, unde aproape trei sferturi din companii se înregistrează electronic.