Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Posibilă reducere a TVA-ului la alimente

Posibilă reducere a TVA-ului la alimente

Data: 01 Iulie 2009

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a anunţat că va propune partenerilor de coaliţie reducerea TVA-ului la alimente de la 19 la 5%, acest lucru urmând să ducă la o scădere a preţurilor de până la 15%, spun specialiştii din industrie, care susţin că diminuarea cotei va aduce şi mai mulţi bani la buget. La ora actuală, România are una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată la alimente din Europa, unii europeni plătind 0% TVA, respectiv britanicii, irlandezii şi maltezii. Spaniolii şi italienii dau doar 4%, cehii 5%, polonezii şi germanii achită 7%, în timp ce austriecii plătesc 10%. Ungurii şi slovacii au o cotă de TVA la alimente de 15%, respectiv 19%. De asemenea, România are printre cele mai mari preţuri la alimente din UE, spun specialiştii. Producătorii se plâng de ani de zile că, în condiţiile în care plătesc taxe de câteva ori mai mari decât în Occident, le este imposibil să se dezvolte şi, din acest motiv, am ajuns dependenţi de importurile de alimente, iar pâinea, laptele şi carnea la „negru“ se vând mai bine ca oricând, pentru că, fără să plătească taxe, preţul lor este mai ieftin.