Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Programul carne de porc, aprobat de Guvern
Camera Deputaţilor a dat undă verde Programului carne de porc din fermele româneşti, ajutorul în valoarea de 86 de milioane de euro fiind alocat de la bugetul de stat, bani destinați producătorilor din sectorul de creştere a porcinelor.
Criteriul principal pentru ca aceștia să poată accesa acest program este livrarea de carne către abatoare autorizate, în care se face clasificarea carcaselor de către clasificatori autorizaţi, minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi anual/ beneficiar, indiferent de numărul exploataţiilor acestuia. „Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul Programului carne de porc din fermele româneşti, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet şi maximum 250 de pachete de sprijin/ an/beneficiar. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), beneficiarii care depăşesc 250 de pachete de sprijin/an intră în program cu maximum 100.000 porci graşi livraţi la abator şi clasificaţi, prin declaraţie pe proprie răspundere”, se arată în proiect.
Dacă rămân sume necheltuite, acestea se reportează pentru anul următor, în cadrul aceluiași program. Proiectul carne de porc din fermele româneşti se va desfăşurat în perioada 2017-2020.