Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială România are rezerve foarte mari de apă minerală

România are rezerve foarte mari de apă minerală

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Oana Nistor - 03 Feb 2016

Ţara noastră poate asigura apa minerală necesară țărilor din Europa timp de 25 de ani continuu. Consumul de apă minerală naturală în România pe cap de locuitor este de 50-55 de litri pe an. În momentul achiziției, consumatorul ar trebui să fie atent în primul rând la calitate, „să fie apă minerală naturală, nu apă de masă”, iar pe etichetă trebuie să se menționeze sursa, unde se îmbuteliază apa, dar și compoziția fizico-chimică.

Rezervele României de apă minerală sunt foarte mari, acoperind aproximativ 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Altfel spus, țara noastră poate asigura apa minerală necesară timp de 25 de ani continuu, pentru toate statele Europei, după cum a subli­niat domnul Radu Dumitru, directorul general al Societății Na­țio­nale a Apelor Minerale (SNAM), într-un interviu acordat agenției Ager­pres. Din cantitatea disponibilă în România se extrage în acest moment aproximativ 70%, iar pe lân­gă izvoarele aflate deja în exploa­tare SNAM are în cercetare alte 10 perimetre. Cu toate că are un potențial uriaș de export în acest domeniu, volumul la export se situează undeva la 3-4% din volumul de vânzări, „care ar însemna aproximativ 2 milioane de metri cubi de apă, foarte puțin compara­tiv cu cât se vinde la nivel național”.

Societatea Națională a Apelor Minerale nu îmbuteliază apă minerală întrucât nu deține fabrici pentru acest lucru însă, potrivit sursei citate, unul dintre obiectivele pe termen scurt al SNAM, respectiv pentru anul 2016, îl reprezintă tocmai acela ca statul să aibă propriile fabrici de îmbuteliere.

SNAM are un preț reglementat prin lege de 136 lei pentru o mie de litri de apă minerală, deci apa, la sursă, costă aproape 4 bani litrul, potrivit sursei citate, însă la raft ajunge să fie cumpărată de către consumatori cu aproximativ 1,5 lei/litru. „În cazul apei de masă se fac analize complexe la început, sortimentul respectiv intră în piață, apoi, o dată pe an, se mai cere un set de analize, în timp ce pentru apa minerală naturală analizele se fac zilnic, săptămânal, lunar, anual”, susține domnul Radu Dumitru, potrivit Agerpres.

Consumul de apă minerală naturală în România pe cap de locuitor este de 50-55 de litri pe an, comparativ cu o medie europeană de 100 de litri/cap de locuitor. „Costul ridicat al apei minerale în România este unul dintre motivele pentru care se consumă apa controlată în cantități reduse”, apreciază directorul SNAM.

În opinia acestuia, consumatorul ar trebui să fie atent în primul rând la calitate, „să fie apă minerală naturală, nu apă de masă”. Totodată, pe etichetă trebuie să se menționeze sursa, unde se îmbuteliază apa, dar și compoziția fizico-chimică (aproximativ 10-15 indicatori fizico-chimici sau microbiologici). Întrucât fiecare tip de apă din România are în compoziția sa anumite elemente pe care altă apă nu le are, domnul Radu Dumitru susține că apa ar trebui consumată alternativ: „Eu, spre exemplu, la două-trei luni schimb tipul de apă pe care o consum, deoarece una este bogată în fier, calciu, iar alta în magneziu și alte minerale. O apă cu cât este mai săracă în minerale, cu atât este mai aproape de apa de masă, apa potabilă. Cu cât este mai bogată în minerale, cu atât se îndreaptă către apa de izvor, iar dacă depășește un număr de cel puțin 10-15 minerale în com­po­nență, devine apă minerală naturală. Apa de izvor se situează undeva între apa de masă și apa minerală”, apreciază acesta.