Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Substanțe nocive în paie de băut „ecologice”

Substanțe nocive în paie de băut „ecologice”

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 30 August 2023

Aşa-numitele paie de băut „ecologice” conţin substanţe chimice „permanente”, au atras atenţia cercetătorii belgieni, care au testat 39 de sortimente de paie de băut pentru prezenţa grupului de substanţe chimice sintetice cunoscute sub denumirea de substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS), relatează DPA. Acestea au fost găsite în majoritatea paielor testate şi au fost mai frecvente în cele din hârtie şi bambus, conform studiului publicat în jurnalul Food Additives and Contaminants. Cel mai frecvent tip de PFAS identificat, acidul perfluorooctanoic (PFOA), a fost interzis la nivel mondial din 2020. Totuşi, concentraţiile de PFAS au fost reduse, potrivit cercetătorilor, care susţin că, având în vedere utilizarea ocazională a paielor de băut de către oameni, riscul pentru sănătatea umană este limitat. „Nu am detectat nici un PFAS în paiele din oţel inoxidabil, aşa că aş sfătui consumatorii să folosească acest tip de paie - sau pur şi simplu să evite utilizarea paielor”, a declarat Thimo Groffen, cercetător în domeniul mediului înconjurător la Universitatea din Anvers.