Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Țara noastră este al șaptelea producător agricol din UE
România a avut în 2019 o valoare a producţiei agricole de 90 de miliarde de lei (19 miliarde de euro) sau 5% din totalul Uniunii Europene, ceea ce o plasează pe locul şapte în UE după Franţa (cu o valoare a producţiei agricole de 77 miliarde de euro), Germania (58,2 miliarde de euro), Italia (57,8 miliarde de euro), Spania (51,7 miliarde de euro), Olanda (29,1 miliarde de euro) şi Polonia (26,4 miliarde de euro), arată datele publicate acum două zile de Eurostat.
În 2019, comparativ cu 2018, valoarea producţiei agricole în UE a crescut cu 2,4%, până la 418 miliarde de euro. În România, creșterea valorii producţiei agricole în 2019 comparativ cu 2018 a fost de 2,2%.
Valoarea producţiei vegetale a UE a crescut cu 1,8%, în condiţiile în care creşterea volumului producţiei cu 2,2% a fost în măsură să compenseze o reducere cu 0,3% a preţurilor. Creşterea s-a datorat în principal unei majorări cu 29,5% la secară şi măslin, 23,5% la hamei, 20,4% la cartofi şi 15,3% la ulei de măsline.
Valoarea producţiei animale a UE a crescut cu 3,6%, în contextul în care preţurile au crescut cu 3,5%, iar volumul producţiei a rămas stabil. Creşterea din 2019 a valorii producţiei animale s-a datorat majorării acestui indicator cu 14,6% la porci, 3,2% la lapte şi 1,8% la oi şi capre, în principal ca rezultat al creșterii preţurilor.
În cazul României, valoarea producţiei vegetale a crescut cu 0,9% în 2019 comparativ cu 2018, în timp ce valoarea producţiei animale a crescut cu 3,8%. În schimb, România a înregistrat o creştere spectaculoasă a valorii serviciilor agricole, 43%, cea mai mare creştere procentuală din UE. (C. Z.)