Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială Un nou produs românesc înregistrat și protejat european

Un nou produs românesc înregistrat și protejat european

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 08 Iun, 2021

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit Ministerului Agriculturii, produsul „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea” - IGP reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate. Rețeta prevede utilizarea a minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european. România avea anterior şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şase Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă trei produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care două pentru sistemul IGP: Telemea de Sibiu şi Plăcinta dobrogeană, precum şi un produs, Salata tradiţională cu icre de crap, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată.

Sistemul european de înregistrare a unor mărci are drept scop protejarea denumirilor și caracteristicilor unor alimente și vinuri legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale.