Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Elevii de clasa VIII-a susţin azi proba scrisă la Matematică
Peste 206.100 de elevi de clasa a VIII-a, totalul de înscrişi la începutul anului şcolar 2009-2010, sunt aşteptaţi, astăzi, în 5.955 de unităţi şcolare, să susţină ultima probă din cadrul evaluării naţionale - proba scrisă la Matematică, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute, precizează MECTS. Sălile în care se susţine examenul vor fi, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Elevii nu au voie în sala de examen cu materiale didactice ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de fraudă atrăgând după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, proveniţi din unitatea de învăţământ. Evaluarea lucrărilor se va face "cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare", pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, cu două perioade, iar cei care din diferite motive absentează pot fi evaluaţi într-o sesiune ulterioară.