Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Greva profesorilor a întrerupt ieri bacalaureatul
Aproximativ 4.900 de elevi din cei aproape 31.000 programaţi nu au susţinut ieri proba de competenţe digitale la bacalaureat, testarea fiind afectată de grevă în 136 din cele 886 de centre de evaluare.
Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au intrat, ieri, în grevă generală de o zi, nemulţumite de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării, de disponibilizările anunţate şi de noua Lege a educaţiei. Protestul nu a afectat însă toate şcolile şi centrele de evaluare în care se susţine, în această perioadă, proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Unii profesori din câteva judeţe au decis să nu susţină acţiunile de protest, astfel că, în unele şcoli cursurile s-au desfăşurat normal, iar în 750 de centre de evaluare a avut loc proba de competenţe digitale de la examenul de bacalaureat. Ieri trebuiau să susţină proba de bacalaureat aproape 31.000 de elevi, în 886 de centre de evaluare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu, a declarat, ieri, că aproximativ 4.900 de elevi nu au susţinut proba de bacalaureat din cauza grevei profesorilor, protestul afectând 136 din cele 886 de centre de evaluare. De asemenea, peste 100 de cadre didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat au cerut să fie înlocuite pentru a participa la grevă. Examenul va continua astăzi, când sunt aşteptaţi să participe 20.593 de candidaţi, şi apoi luni, 26 aprilie (12.380 de candidaţi), marţi, 27 aprilie (7.693 de candidaţi), miercuri, 28 aprilie (4.272 de candidaţi) şi joi, 29 aprilie (2.207 candidaţi). Elevii afectaţi de greva profesorilor vor fi reprogramaţi. Sindicaliştii din învăţământ au avertizat că, dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare la problemele din educaţie, ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi cei ai sindicatelor din educaţie se vor întâlni din nou astăzi, la sediul ministerului, pentru a discuta despre sporurile cadrelor didactice. Secretarul de stat din cadrul MECTS Oana Badea a declarat că în ceea ce priveşte sporurile se va face o analiză a acestora, iar prevederile Legii nr. 330 privind salarizarea unitară vor fi un punct de plecare în discuţiile cu sindicatele din învăţământ.