Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
„Nu vor fi dificultăţi cu plata la timp a salariilor în învăţământ“
Personalul din învăţământ este încadrat corect în proporţie de 100% şi nu vor fi dificultăţi cu plata la timp a salariilor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
În opinia sa, "neliniştea" în ceea ce priveşte salarizarea este nejustificată, iar majoritatea punctelor invocate de sindicalişti în vederea declanşării unor acţiuni de protest care să ţină de blocarea anului şcolar au fost rezolvate de minister. "Sunt optimist şi fac apel la cadrele didactice să nu adere la această cale", a spus demnitarul. Referindu-se la sporurile personalului din învăţământ, Funeriu a susţinut că nu există o evaluare exactă a acestor cifre şi că speră ca această situaţie să fie reglementată. Ministrul le-a mulţumit profesorilor, care joi, 22 aprilie, nu au participat la grevă şi care au "pus interesele elevilor" deasupra interesului exprimat prin mişcările sindicale. "Aceasta este calea consolidării sistemului de educaţie şi aceasta este calea centrării pe elev. Ziua de bacalaureat este una deosebită. Îmi exprim mâhnirea că acţiunea de protest a fost organizată într-o zi de bacalaureat, la o probă nouă", a afirmat ministrul. El a susţinut că în discuţia cu sindicatele "cifrele vorbesc în favoarea Ministerului Educaţiei". "Cifrele sunt de partea profesorilor din România. Îi invit pe profesori să ia în considerare fapte reale, şi nu zvonuri", a spus demnitarul. Referindu-se la proiectul de Lege a educaţiei naţionale, ministrul nu a exclus posibilitatea ca în comisiile de specialitate ale Parlamentului anumite amendamente ale opoziţiei să fie luate în consideraţie. Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a declarat în urma discuţiei cu comisia tehnică a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului că s-a convenit ca în cursul săptămânii viitoare să fie realizat un regulament-cadru privind sporurile pentru condiţii vătămătoare şi condiţii grele, care apoi va trebui aprobat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii. "Sunt sporuri îndreptăţite pentru persoanele care lucrează în praf, substanţe chimice, sunt persoane care trebuie să primească sporurile. Lipsa sporurilor a dus la scăderea salariilor. Una e să spui că salariile au rămas aceleaşi, alta e să spui că veniturile au rămas la fel în urma scăderii sporurilor prin Legea 330 şi Ordonanţa 1", a subliniat Ciosu. Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, a declarat că discuţia cu reprezentanţii ministerului privind sporurile ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii ianuarie şi a susţinut că acum este tardivă, întrucât a apărut Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69, care nu permite rectificări bugetare pentru cheltuieli de personal. Reprezentantul FSLI a menţionat că obiectivul general al unei posibile greve, care ar putea avea loc în luna iunie, este legat de Legea educaţiei.