Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
România, la Festivalul de Teatru din Albania
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Butrint, Albania, ce se desfăşoară în perioada 18-22 iulie, într-un amfiteatru vechi de peste 2.500 de ani, se anunţă una redutabilă. Manifestarea reuneşte instituţii teatrale din multe ţări europene, printre care şi România.
Ţara noastră va fi reprezentată la acest eveniment de două instituţii care au scris istorie în domeniu, în ultima vreme: Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti şi Teatrul Radu Stanca din Sibiu. Festivalul Internaţional de Teatru Butrint 2000, din Albania, se va derula în mai multe locaţii din cadrul sitului arheologic Butrint, o aşezare veche de 3.000 de ani, care datează din vremea Greciei Antice. Complexul arheologic se află pe lista monumentelor protejate UNESCO şi este situat aproape de graniţa de sud a Albaniei, la 10 km de Corfu, în apropierea Mării Ionice. Teatrul, construit în secolul al III-lea î.Hr., are o capacitate de 700 de locuri şi este foarte bine conservat. De aceea, Centrul Naţional de Teatru Mediteraneean, care a avut iniţiativa înfiinţării acestui festival, a dorit ca vechiul amfiteatru să fie reînsufleţit de actorii şi de piesele jucate aici. Miza însă este valorificarea moştenirii istorice a oraşului, după mai bine de 2.500 de ani. "Electra", alături de "Romeo şi Julieta" De-a lungul timpului, festivalul a găzduit producţii din peste 20 de ţări şi a adunat până acum aproape 2.000 de participanţi şi 40.000 de spectatori din Albania şi din străinătate. La această ediţie, Teatrul Naţional de Operetă din Bucureşti va fi prezent cu o adaptare a spectacolului "Romeo şi Julieta", spectacol ce se va juca la 20 iulie 2010. Şi tot atunci, vor urca pe scenă actorii Teatrului Radu Stanca din Sibiu, care vor interpreta "Electra" după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu. Pentru TNO "Ion Dacian", evenimentul constituie o premieră din mai multe puncte de vedere, şi anume, în primul rând pentru că este pentru prima dată când spectacolul realizat în coproducţie cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta participă la un festival internaţional în afara ţării şi tot prima dată când "Romeo şi Julieta" este adaptat pentru a fi jucat într-un alt spaţiu decât pe scena pe care a fost conceput, montarea constituind o provocare pentru întreaga echipă.